Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Främling drog in Amanda i bil och tafsade på henne

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Amanda Stark, 20, berättar att händelsen påverkat henne väldigt mycket: ”Varje främling känns som ett hot”
Foto: Privat
Amanda blev stannad av en främmande man med bil. Bilden är en genrebild.
Foto: Shutterstock

När Amanda Stark, 20, var på väg till affären i Grums blev hon stannad av en främmande man.

Det blev starten på en panikslagen mardröm. Hon blev tafsad på, kysst mot sin vilja och indragen i en bil där mannen ville onanera medan hon tittade på.

– Jag tycker det är jättejobbigt att vara ute bland folk som jag inte känner. Varje främling känns som ett hot, berättar hon, en månad efter händelsen.

Det var den 12 september som Amanda Stark, 20 år, var ute och gick på väg mot mataffären i den lilla orten Slottsbron i Grums kommun. Det var söndag, vid halv tio-tiden på kvällen, och hon hade dragit upp volymen till max på musiken i hörlurarna.

Som hon alltid gör. 

Plötsligt kände hon att någon knackade henne på axeln. Det var föraren till en bil som hon tidigare sett stanna i närheten, som hade sprungit ikapp henne för att be om hjälp.

– Han sa att han behövde hjälp att hitta hotell, för han åkte bil från Stockholm till Oslo. Så jag hjälpte honom, berättar hon.

Men mannen dröjde sig kvar. Han ville prata med Amanda – något som i sig inte var något problem för henne. Men sedan började han tafsa på henne, kyssa henne mot hennes vilja. Hennes ”nej” hjälper inte.  

– Jag fick intrycket att han verkade tro att jag spelade svår, för han verkade tycka det här var en helt fantastisk stund.

Främlingen tog ett grepp runt hennes axlar, och drog henne mot sin bil. Då föll paniken in.

Amanda spändes fast i bilen. Hon ”fryste till is”, förklarar hon. ”Stängde av allting”.

Amanda blev stannad av en främmande man med bil. Bilden är en genrebild.
Foto: Shutterstock

”Nu behöver det hända något stort”

– Då ville jag att han skulle köra rätt av bron, för då behöver man inte riktigt existera för att ta reda på var situationen är på väg. Eller bara en krock, att han bryter några ben, att någon reagerar, att det kommer folk dit. Jag tänkte att nu behöver det hända något stort.

På en liten, obelyst parkering stannade mannen bilen, och började tafsa på Amanda igen. 

Sen kom mannen med ett ”förslag”, som han själv uttryckte det. Han ville onanera, och samtidigt titta på Amanda.

Rädslan i henne byttes för ett tag ut mot ilska. Hon förklarade för mannen att det var olagligt, och hon lyckades få upp bildörren och sedan slänga igen den bakom sig. Det var bara hundra meter till hennes lägenhet i Slottsbron, och när hon kom hem tände hon inte lamporna. Mannen skulle inte kunna se var hon bor.

Det har gått över en månad sedan händelsen. Den är polisanmäld, rubricerad som sexuellt ofredande, och i senaste avsnittet av ”Efterlyst” bad polisen om tips för att hitta mannen. Det resulterade dessvärre inte i några tips alls, berättar Ola Gripö, förundersökningsledare på grova brott i Karlstad.

Fallet togs upp i ”Efterlyst” som leds av Hasse Aro.
Foto: JOHNNY WOHLIN / TV3
Händelsen ägde rum i Grums kommun.
Foto: Grums kommun

Polisen vädjar om tips från allmänheten

Han säger att man fortfarande är intresserad av tips och iakttagelser från allmänheten, från omkring halv tio-tiden den 12 september mellan Grums och Slottsbron på E18.

– Gång- och cykelbanan som tjejen gick på går ju också i direkt anslutning till E18, det är inte en direkt diskret eller gömd plats som man valt att gå till angrepp på, säger Ola Gripö.

Alla iakttagelser av en norskregistrerad, vit BMW av SUV-modell är också av intresse i och kring Grums. 

Händelsen påverkar fortfarande Amanda Stark. 

– Jag tycker det är jättejobbigt att vara ute bland folk som jag inte känner. Varje främling känns som ett hot.

Promenaderna hon alltid har brukat ta känns omöjliga nu. Inte bara på grund av rädslan.

– Även om jag skulle känna att jag kan göra det så kan jag ändå inte det utan att få kritik från varenda person jag känner. Jag förstår var det kommer ifrån, att det är av all välmening, men det blir väldigt skuldbeläggande. 

Hon märker att hennes personlighet har förändrats. Hon blir arg för saker hon tidigare inte blev arg för, och rädslan hon känner är obekant.

– Jag har aldrig varit rädd för att gå ensam på kvällen, oavsett full eller nykter, ljust eller mörkt, jag har aldrig brytt mig innan för jag har trott så gott om folk. 

SE MER:

Siffrorna från 2018 visar att motsvarande 37 000 sexualbrott mot kvinnor utförs under ett år. (Inslag från 2019).