Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Framgångssagan slut – nu säljs Gina Tricot

De ekonomiska succéåren för Gina Tricot tycks vara över. Foto: Lennart Rehnman

De ekonomiska succéåren för Gina Tricot tycks vara över – nu pekar kurvorna neråt.

Ägarna har nu beslutat att sälja klädkedjan till Nordic Capital. Men trots den sjunkande försäljningen blir det en mångmiljonaffär för Lennart Grebelius.

Affärsmannen får loss cirka 350 miljoner kronor och gö en vinst på drygt 10 000 procent, skriver Dagens industri.

Näthandeln har varit Gina Tricots största konkurrent under de senaste åren. Efter flera ekonomiska succéår tätnar försäljningsmörkret kring Boråsföretaget.

Nu har huvudägarna familjen Appelqvist och Lennart Grebelius därför valt att sälja en majoritet i företaget.

– Försäljningen har gått trögt i tre år och det blev nödvändigt att ta in kapital och få en ny huvudägare, säger Lennart Grebelius till Dagens industri.

Cirka 350 miljoner i vinst

I och med försäljningen minskar hans ägarandel från 47 procent till 15. Detta innebär att han med en värdering i nivå med de noterade klädföretagen kan stoppa cirka 350 miljoner i fickan, skriver Dagens industri.

En rejäl avkastning då han 1999 köpte sina 43 procent av Gina Tricot för dryga 5 miljoner kronor.

Köpesumman är inte officiell men i Dagens industris jämförelse med de noterade klädföretagen MQ, Kapp-Ahl och Lindexägaren Stockmann menar man att Gina Tricots värde uppgår till runt 1, 1 miljarder kronor.

"Känns riktigt bra"

Jörgen och Anette Appelqvist var de som startade klädkedjan 1997. Även de säljer en stor del i företaget. I samma veva avgår Jörgen Appelqvist som vd och de ser positivt på försäljningen.

– Det känns som om det är något nytt som händer, det känns riktigt bra. Vi får en ny plattform att växa ifrån. Det här är en väldigt offensiv satsning, säger han till Dagens industri.

Göran Bille, som i helgen avslöjade att han slutar som vd för Lindex kommer att ta över Jörgen Appeklqvists post och även Paul Frankenius, styrelseordförande för Kapp-Ahl köper en del av Gina Tricot i affären. Med största sannolikhet kommer även han att ta plats i bolagets styrelse.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!