Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fräcka flyttbluffen mot Rakel, 81: ”Dramatiskt”

Rakel Grönlund, 81, drabbades av bluffirman.
Foto: Privat
"Kartonger gick sönder och möbler repades" berättar Rakel.
Foto: Privat

Rakel Grönlund, 81, från Mariestad skulle flytta till Alingsås.

Så blev det inte. 

Flyttfirman hon trodde sig ha anlitat visade sig vara en helt annan.

– Det var sån dramatik. Jag blev så förbannad och tände till på alla cylindrar.

Tre män är nu anhållna misstänkta för stöld. 

Under måndagen skulle Rakel Grönlund flytta till Alingsås för att komma närmare sin son och hans familj. Hon berättar att hon i god tid hade bokat en flyttfirma.

Men när hon senare skulle ringa och bestämma tid med firman fann hon inte den på nätet, säger hon.

– Jag ringde en flyttfirma i Skövde för att få boka dem i stället, men de hade inte tid. Jag berättade om bolaget som jag bokat från början och att jag nu inte fick tag på dem, säger Rakel Grönlund.

Hon säger att hon bokade en tredje firma, i Alingsås. Senare ska den första firman oväntat ha ringt upp Rakel igen, men då annullerade hon bokningen med dem.


GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 


På flyttdagen kom en flyttfirma som utgav sig för att vara företaget från Alingsås, berättar Rakel.

– Jag släppte in dem. Vid bokningen hade vi bestämt att de även skulle packa porslin, men då sa de att de hade glömt ta med sig kartonger. Det var då jag började tycka det hela var lite konstigt, säger Rakel Grönlund.

– De frågade också om jag hade ett kassaskåp och ville att jag skulle tömma innehållet och lägga i en kartong och det gjorde jag.

Ringde polisen

När firman ville ha betalt direkt i kontanter började Rakel bli orolig.

– En av dem sa att det var för att deras chef hade glömt ta en kreditupplysning på mig. Men jag vägrade. När han fortsatte strida för det ringde jag polisen.

Rakel berättar att när firman började ana oråd så började de flytta tillbaka bohaget från lastbilen tillbaka in i hemmet.

– De bara slängde in sakerna. Kartonger gick sönder och möbler repades. Det var sådan dramatik. Jag blev så förbannad och tände till på alla cylindrar.

Firman ville ha betalt i kontanter.
Foto: Privat

Enligt Rakel for firman ifrån hemmet men blev senare stoppade av polisen. Med sig fick de en guldklocka och andra guldsmycken från hennes kassaskåp.

Pontus Svensson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Skövde bekräftar att tre män greps under måndagen:

– De är kända av polisen sedan tidigare.

Berit Andreasson har varit åklagare för fallet under tisdagen hon uppger att tre personer är anhållna på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, för stöld.

– Vi kommer fortsätta med utredningsåtgärder och det kommer hållas nya förhör med dem tillsammans med försvarare, säger hon.


LÄS OCKSÅ: Parets mardrömsflytt: "Det är ett helvete"Åklagaren uppger att de tre misstänkta förnekar brott. Hon har inte tagit ställning till om hon kommer begära männen häktade. 

GT har varit i kontakt med två av de misstänktas förordnade försvarare som inte vill lämna några kommentarer. 

"Började ana ugglor i mossen"

Vd:n för företaget i Alingsås, säger att också de ska ha blivit lurade.

– Det ringde en man dagen innan flytten som presenterade sig som Rakels son. Han sa att flytten var tvungen att avbokas eftersom Rakel låg på sjukhus. I det ögonblicket var han trevlig, säger vd:n och fortsätter:

Åklagaren uppger att de tre misstänkta förnekar brott.
Foto: Privat

– Senare började vi ana ugglor i mossen och jag ringde upp för att kolla upp vem mannen egentligen var. Då presenterade han sig vid ett företagsnamn och var fruktansvärt otrevlig.

Nu kommer företaget från Alingsås att genomföra flytten åt Rakel.

– Ens bolag är känsliga saker och vid en flytt släpper man in främmande människor sitt hem, man vill ju tro det goda om människor. Det är fruktansvärt lågt att lura äldre människor, säger han.

Polisen kan i nuläget inte uttala sig om stöldgodset som de tre männen ska ha fått med sig.