FP delar ut flygblad – mot Västlänken

Folkpartisten Marcus Claesson delar ut flygblad.
Foto: SVT/VÄSTNYTT
Folkpartisten Marcus Claessson från Mölndal.
Foto: SVT/VÄSTNYTT
Det aktuella flygbladet.
Foto: SVT/VÄSTNYTT

Nu kommer nästa politiska utspel mot Västlänken. En ledande folkpartist i Mölndal går emot den egna partilinjen och har låtit trycka upp 260 000 flygblad för att stoppa Västlänken som han kallar för "Sveriges sämsta järnvägsprojekt någonsin".

För Västnytt berättar folkpartisten från Mölndal, Marcus Claesson, om flygbladen med texten som lyder "Stoppa Västlänken, Sveriges sämsta järnvägsprojekt någonsin!".

Men Claessons ståndpunkt går emot Folkpartiets linje. Lars Tysklind, ordförande i Folkpartiets länsförbund, säger till Västnytt att han tycker att Claessons utspel är olyckligt. Han menar att det inte framgår att det är Claessons personliga åsikt som återspeglas i flygbladen. Det måste egentligen framgå säger Tysklind.

– Jag sitter själv i trafikutskottet för Folkpartiet och vi tycker att Västlänken är ett bra projekt, säger Lars Tysklind till Västnytt.

Inte sluta

Men Marcus Claesson tänker fortsätta att dela ut sina flygblad. Det blir för dyrt att trycka nya, säger han till Västnytt.

– Hälften är redan utdelade i Bohuslän där jag kandiderar, säger Claesson till GT som nu alltså får kritik från partikamraterna för sitt utspel.

– Vi lever i ett fritt land med yttrandefrihet. Man kan ha folk med olika åsikter på sin lista, det är till och med meningen, säger Claesson som understryker att det framgår i flygbladen att åsikten är hans egen.

– Om man läser flygbladet står det att det är just mina förslag det handlar om, säger Claesson.

"Är nyfikna"

Partikollegor och väljare har hört av sig till honom den senaste tiden med blandade reaktioner.

– En del är nyfikna, i synnerhet de som är från norra Bohuslän. Det blossar upp när det är en folkpartist som säger detta. Sen har en del från partiet hört av sig. En del tycker det är bra att jag driver frågan, andra tycker inte det är lika bra, säger Claesson till GT.

Han tycker det är beklagligt att man ska behöva använda sådana kraftord som han tar till i flygbladet.

– Men annars tar det inte skruv, man måste använda kraftord, säger Claesson som menar att han propagerat för att stoppa Västlänken i tre års tid.

Själv vill han utreda andra alternativ.

– Vi kan hitta något som är så otroligt mycket bättre. Jag vill att alternativet som Trafikverket föreslog ska utredas ytterligare, säger Claesson.

Han får alltså nu kritik från det egna partiet.

– Jag tycker det är olyckligt, men det är inget vi kommer att agera emot, säger Lars Tysklind till Västnytt.