Fotografen Johnny fångar ekorrar på riktigt nära håll

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Johnny säger att det är som att han lär känna ekorrarna.
Foto: Johnny Kääpa / Fotoscenen.se
Johnny märkte snabbt att bilderna på de små djuren var uppskattade.
Foto: Johnny Kääpa / Fotoscenen.se
Johnnys Instagramkonto squirrels_by_fotoscenen har över 18 000 följare.
Foto: Privat

På Instagramkontot squirrels_by_fotoscenen får över 18 000 följare ta del av proffstagna bilder på ekorrar. Bakom kontot står fotografen Johnny Kääpä som lärt sig att komma nära ekorrarna.

– Under årens lopp är det ju väldigt många ekorrar man har lärt känna, så det är många som man är kompis med, säger Johnny.

Johnny Kääpa (55) från Göteborg har i sitt yrkesliv som fotograf fotat massor av konserter och events. Men Johnny dras även till att fota i naturen, där fotandet blir mindre uppstyrt, berättar han. Sedan 2017 driver han Instagramkontot squirrels_by_fotoscenen där han postar bilder på ekorrar, något som GP tidigare också har skrivit om. Det hela började med en bild på en leende ekorre, berättar Johnny.

– Jag såg en ekorre som fångade mitt intresse, som jag sprang efter litegrann. Jag fick en bild där det ser ut som att den ler, den ser glad ut. Jag postade den och folk gillade det.

Johnny började fota fler ekorrar som han delade på sitt Instagramkonto och märkte att motiv på det lilla djuret blev väldigt uppskattat hos följarna.

– Man märkte att det inte var som med de andra bilderna, fågelbilder till exempel får inte alls samma gensvar.

”Många som man är kompis med”

Efter ett tag blev gensvaret så stort att Johnny skapade  Instagramkontot squirrels_by_fotoscenen där han enbart lägger upp bilder på ekorrar. I dag har kontot över 18 000 följare som får ta del av Johnnys nära kontakt med ekorrarna.  

– Under årens lopp är det ju väldigt många ekorrar man har lärt känna, så det är många som man är kompis med, berättar Johnny.

En ekorre som är speciell för Johnny är ekorren som han döpt till halvöra.

– Det var en dag när jag suttit i skogen och väntat i två timmar, utan att se någon ekorre. Men på vägen hem fick jag syn på en på andra sidan bäcken. Jag började ropa ”Hej, kom hit!” och då stannade hon och tittade på mig och sen kom hon springandes rakt emot mig.

Johnny känner alltid igen halvöra - just för att hon fått örat delat på mitten. Halvöra kommer ibland så nära Johnny att hon klättrar på hans ben, fortsätter han.

– Jag hinner knappt komma dit så känner jag hur det kryper på benet medan jag står och riggar upp stativet.

Foto: Johnny Kääpa / Fotoscenen.se

Lärt sig hur man kommer nära

Genom åren har Johnny lärt sig hur man ska bete sig kring ekorrarna för att komma tillräckligt nära för att få bra bilder, berättar han. Han beskriver ekorrar som nyfikna djur, men risken är att de lätt drar sig undan om de känner sig skrämda.

– Man lär sig hur man ska röra sig. Minsta lilla man rör sig fel så blir de oroliga med en gång. Det känns nästan som att bara man tittar upp från kameran så kan de försvinna. 

Att intresset att följa just ekorrar är så stort tror Johnny beror på att de är uttrycksfulla och att de på vissa sätt påminner om människor. 

– De är lite som skogens apor, de har händer och de har uttryck. Ibland går de på två ben precis som vi gör, så det blir som ett första steg mellan naturen och människan. Sen är de ju otroligt gulliga också, säger Johnny.

Se också:

"Det var som i en film" • Hoppade och lekte vid båten