Fosterpappan: "Hela livet slås i spillror"

En av stugorna vid det familjehem i Halland som de två 13-åringarna rymde ifrån tidigare i veckan har polisen spärrat av i utredningen om mordet på en man i 65-årsåldern i Varberg.
Foto: Niklas Henrikczon
Flera rutor var krossade på gården utanför Varberg där en man i 65-årsåldern mördades tidigare i veckan
Foto: Niklas Henrikczon
Ortens präst Ingemar Johansson tänker på offer och anhöriga, men också på de två 13-åringar som misstänks för mordet: "Hur ska de klara av att leva livet med det här?"
Foto: Niklas Henrikczon

I flera år har den halländske fosterpappan tagit emot barn och ungdomar i sitt hem.

Tidigare i veckan hände det som inte får hända: två familjehemsplacerade 13-åringar rymde och misstänks nu för att ha mördat en 65-årig man i Varberg.

- Du kan ju förstå att det är en katastrof, säger fosterpappan till GT. 

Familjehemmet ligger avsides och består av flera röda träbyggnader, en större huvudbyggnad och flera mindre inredda stugor. När GT kom dit under onsdagen hade polisen spärrat av ingången till en av stugorna - en liten röd friggebod en bit upp i terrängen.

Avspärrningen sattes upp efter att polisen först sökt igenom friggeboden efter bevis i utredningen av mordet i Varberg.

Är kortfattad

Fosterpappan som tagit emot familjehemsplacerade barn och ungdomar under många år beskrivs av sin omgivning och andra fosterfamiljer i området som seriös. Han är mycket kortfattad när GT når honom:

- Vänd dig in mot dig själv: hela ditt liv slås i spillror, säger han.

Fosterpappan varken vill eller kan kommentera det inträffade i sak och hänvisar till den stränga sekretess som råder för alla de familjer som engagerar sig och tar emot familjehemsplacerade barn.

- Jag har ett viktigt uppdrag men får inte prata med dig. Jag har en sekretess och bryter jag mot den blir jag straffad, säger han, men tillägger för egen del:

- Du kan ju förstå att det är katastrof. Det räcker ju.

Kommer från Göteborg

De två 13-åringarna var placerade i Halland av socialtjänsten i två olika stadsdelar i Göteborg. De stadsdelarna fick först under onsdagen reda på att pojkarna rymt och var föremål för en mordutredning. 

Lisbeth Nilsson är avdelningschef för individ- och familjeomsorgen vid stadsledningskontoret i Göteborg.

- Vi kan bekräfta att de är från Göteborg och att de har varit familjehemsplacerade i Halland, säger Lisbeth Nilsson.

Placerade av tvång

Den ansvarige för familjehemsplaceringarna i en av de två aktuella stadsdelarna i Göteborg säger att de fick kännedom om det inträffade först under onsdagen.

- Vi har barn placerade i familjehem enligt två olika lagar, dels en tvångsmässig placering enligt lagen om vård av unga, dels en frivillig placering enligt socialtjänstlagen.

Vad som var aktuellt för de nu 13-åriga pojkarna vill hon inte uppge av sekretesskäl.

Familjehem är den moderna benämningen av äldre tiders fosterhem och är ett kommunalt finansierat uppdrag. Det är socialnämnderna i landets kommuner som utreder och förbereder beslut om placering av barn och ungdomar i familjehem. Det formella beslutet tas av förvaltningsrätterna .  

Båda de mordmisstänkta pojkarna nekar till brott enligt deras juridiska ombud.