Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fossilfria färjor inom nio år – Stena i ”historiskt” avtal

Stena Lines ”Stena Elektra-fartyg” är ett steg närmare verkligheten, i och med avtalet som skrevs på under måndagen.
Foto: Stena Line
Foto: Emelie Asplund / Stena Line

På måndagen tecknade Stena Line ett avtal med Fredrikshamns kommun och hamn om att sjösätta en helt fossilfri färjelinje senast 2030.

Det blir i så fall den första i sitt slag.

– Vår ambition är att leda utvecklingen mot en fossilfri sjöfart och hållbara transporter på havet, säger vd:n Niclas Mårtensson i ett pressmeddelande.

Planen är att det senast 2030 ska finnas två batteridrivna fartyg, Stena Elektra-färjor, på linjen Göteborg-Fredrikshamn, något som GT tidigare rapporterat.

I dag har ett avtal, kallat ”historiskt”, skrivits på som förbinder de tre parterna att uppfylla sin del av ansvaret för att göra den planen till verklighet.

Sedan innan har Stena Line ett samarbete med Volvokoncernen, Scania och Göteborgs hamn, kallat Tranzero, med målet att minska koldioxidutsläppen kopplade till Göteborgs hamn med 70 procent fram till 2030. 

”I och med dagens avtal med Fredrikshamns kommun och hamn blir kedjan komplett”, skriver rederiet i ett pressmeddelande.

”Ytterligare ett stort kliv”

Samtidigt ska Stena Line minska sina totala koldioxidutsläpp med 30 procent med samma deadline.

– Vår ambition är att leda utvecklingen mot en fossilfri sjöfart och hållbara transporter på havet. Därför satsar vi på ny teknik och olika alternativa bränslen. Vi ligger redan tio år före den internationella sjöfartens mål för minskning av koldioxidutsläpp, men med Stena Elektra tar vi ytterligare ett stort kliv på Stena Lines hållbara resa, på vägen mot en helt fossilfri verksamhet, säger Niclas Mårtensson, vd och ledamot i regeringens Elektrifieringskommission. 

Stena Elektra-färjorna kommer att bli de första i bil- och passagerarfärjorna i sitt slag: Fossilfria och 200 meter långa, med 3 000 lastmeter för bilar och lastbilar, och plats för 1 000 passagerare.

Enligt pressmeddelandet kommer färjorna att ha kapacitet om ungefär 60 till 70 MWh, och laddas i hamnen.

SE MER: För sent att hejda temperaturökningen

Rapport slår fast: Klimatmålen ouppnåbara

FLER KLIMATNYHETER: