Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förvirring i Värmland – efter regeringens besked

Inrikesministerns besked efter extra regeringssammanträde
Lena Gjevet, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Värmland.
Foto: Oyvind Lund / Region Värmland
Midnatt, natten mot måndagen den 25 december, träder inreseförbudet i kraft.
Foto: Helena Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

På söndagen kom regeringens besked: Vid midnatt stängs gränsen för inresande från Norge.

Men Folkhälsomyndighetens rekommendationer är motstridiga, enligt Region Värmland, och nu vill man se ett förtydligande kring vad som gäller. 

– Man skriver att det är viktigt att hälso- och sjukvårdspersonal stannar hemma enligt de tidigare reglerna, vilket innebär att den som arbetar inom vård och omsorg inte ska gå till jobbet, säger Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Under lördagen beslutade Folkhälsomyndigheten om nya bestämmelser för de som nyligen varit i Norge.

Man ska nu vidta samma åtgärder om man vistats i grannlandet, som man sedan tidigare behövt göra om man varit i Storbritannien, Sydafrika och Brasilien.

Bakgrunden är de nya varianterna av coronaviruset som upptäckts i länderna. 

Personer som nyligen kommit hem från Norge uppmanas att så snabbt som möjligt testa sig, och undvika social kontakt i väntan på provresultatet.

Folkhälsomyndigheten uppmanade också regeringen att skyndsamt införa ett inreseförbud från Norge – något som blir verklighet från och med midnatt, natten mot måndagen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelade på söndagen om inreseförbud från Norge till Sverige.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Norska gränsen – detta gäller

Alla som kommer hem till Sverige från Norge ska testa sig så snart som möjligt och stanna hemma i väntan på provsvar. Femte dagen efter hemkomst ska man ta ett nytt test.

Vård- och omsorgspersonal som vistats i Norge de senaste 14 dagarna ska testas och ha möjlighet att antingen jobba hemifrån eller stanna hemma i en vecka, oavsett om de har symtom eller inte. 

Samma sak gäller för vård- och omsorgspersonal som under samma period bott med någon som rest till Sverige från Norge.

Samtidigt lyder FHM:s rekommendationer: ”De som bor i samma hushåll med den som arbetspendlar behöver inte undvika att träffa andra”.

Arbetspendlare undantas från inreseförbudet. De ska däremot undvika att träffa andra när de inte är på jobbet.


Källa: Folkhälsomyndigheten

Vill se förtydligande från Folkhälsomyndigheten

Detta får konsekvenser för arbetspendlarna, menar Värmlands hälso- och sjukvårdsdirektör, Lena Gjevert.

– Värmland är en gränsregion och detta får naturligtvis stora konsekvenser för många inte minst för flera arbetspendlande medarbetare i kommunerna och i Region Värmland, säger hon i ett pressmeddelande.

För även om arbetspendlare, exempelvis de mellan Värmland och Norge, undantas från inreseförbudet så uppmanas de att att undvika att träffa andra än personer i det egna hushållet när man inte är på jobbet.

Folkhälsomyndigheten menar samtidigt att ”de som bor i samma hushåll med den om arbetspendlar inte behöver undvika att träffa andra”. Ett förvirrande budskap, menar Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare i regionen.

– Man skriver också att det är viktigt att hälso- och sjukvårdspersonal stannar hemma enligt de tidigare reglerna, vilket innebär att den som arbetar inom vård och omsorg inte ska gå till jobbet. Vi har bett Folkhälsomyndigheten om ett förtydligande av detta då det kan uppfattas som motstridigt. Vi hoppas på besked i början av nästa vecka, säger hon i pressmeddelandet.

Anna Skogstam är biträdande smittskyddsläkare i Region Värmland.
Foto: Oyvind Lund / Region Värmland

”Behöver samarbeta”

Lena Gjevert säger att man ”arbetar för fullt med frågan” för att så snart som möjligt kunna göra det möjligt för de vårdanställda att arbeta.

Till dess att ett förtydligande gjorts gäller tillfälliga regler för vård- och omsorgspersonal i Värmland som är hushållskontakt med arbetspendlare från Norge. Detta som en försiktighetsåtgärd”, skriver regionen i pressmeddelandet.

På söndagseftermiddagen hölls ett möte mellan de värmländska kommunerna och regionen.

– Det kändes viktigt att träffas så snart som möjligt för att kunna diskutera hur det här påverkar oss. Vi behöver samarbeta för att kunna lösa de problem som en stängning av gränsen för med sig, men det är jag övertygad om att vi kommer att göra, säger regiondirektör Peter Bäckstrand.

Sverige stänger gränsen mot Norge – det här gäller

Datumen • Undantagen • Mutationens spridning

Tecken på höge dödlighet hos brittiska mutationen 

Virusforskaren: ”Behöver vara vaksamma”.