Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges krisdrag: Ber om hjälp från Norge

Bilder från branden på Almirante Storni.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Bilder från branden på Almirante Storni.
Foto: Isak Luther / Sjöräddningssällskapet
Brandbekämpningen dokumenterad av Kustbevakningsflyget kvällen den 7 december.
Foto: Kustbevakningen

Kustbevakningen har fått indikationer på en ökad värmespridning på det brinnande fartyget Almirante Storni utanför Vinga. 

Det tillsammans med sämre väder är bekymmersamt.

Nu är resurser från Norge anlänt för att hjälpa till med släckningsarbetet. 

Det var i lördags som det 177 meter långa fartyget Almirante Storni började brinna utanför Vinga. Sedan dess har elden bekämpats med full kraft. 

Inriktningen för räddningsoperationen är fortsatt att bekämpa branden och begränsa dess spridning. Det finns i nuläget ingen prognos för när släckningsarbetet är klart.

Vad som orsakat branden är inte utrett men det är i latsten med timmer det brinner. Att det inte tagit eld i själva fartyget är någonting som Kustbevakningen sett som någonting väldigt positivt. 

Men under onsdagen kom nya besked. 

Efter ytterligare en värmeundersökning av polishelikoptrar kan man nu enligt Kustbevakningen se indikationer på en värmespridning i lasten. 

– En värmespridning är allvarlig. Det handlar om en ökad risk för eskalering och risker för fartyget som har 600 ton bränsle ombord, säger Jesper Bäckstedt, räddningsledare på Kustbevakningen i ett pressmeddelande. 

Kustbevakningens fartyg KBV 001 Poseidon har blivit nedisad vilket påverkar kapaciteten.
Foto: Kustbevakningen

Resursförstärkning från Norge

De senaste dygnen har blivit sämre med mer sjö och starkare vindar. Än så länge har man inte fört fartyget närmare hamn, bland annat på grund av risken för att branden ska sprida sig. 

På fartyget finns förutom den 17 man stora besättningen, kaptenen och ytterligare ett par personer som hjälper till, också en stor volym bränsle. 

Man har tidigare i veckan föreberett för att tömma fartyget på bränsle, men än så länge har man inte ansett att det är en nödvändig åtgärd. 

Kustbevakningen sprutar omkring 5 miljoner liter vatten i timmen på branden. Nu tar man även in hjälp från Norge. Norska Kystvaktens KV Bergen anlände under onsdagskvällen tillsammans med ett chartrat offshorefartyg som kommer ingå i brandbekämpningen.

– Det är en välkommen förstärkning som ökar uthålligheten totalt för alla som deltar i släckningsarbetet, säger Jesper Bäckstedt.


Se också: