Förvaltningsrätten river upp Göteborgs kärnvapenprotest

Stina Svensson (Fi) drev frågan om ICAN cities appeal.
Foto: PETER LLOYD / PRESSBILD

Förvaltningsrätten river upp Göteborgs kärnvapenprotest.

Kommunen får inte ansluta sig till ICAN cities appeal.

– Bra. Vi sa redan från början att det här inte är en kommunal fråga, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) till GP.

I augusti förra året beslutade kommunfullmäktige i Göteborg beslutet att staden ska ansluta sig till ICAN cities appeal, som syftar till att trycka på landets regering att skriva under FN-konventionen om ett kärnvapenförbud. Frågan väcktes av Fi-ledamötena Stina Svensson och Teysir Subhi och Fi fick stöd av S, MP och V.

Men nu river alltså förvaltningsrätten upp beslutet. Enligt rätten handlar det om ”en tydlig opinionsyttring på det utrikespolitiska området” – och slår fast att det är en angelägenhet enbart för staten, skriver GP

”Riskerar att dra ned Göteborg som stad”

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) är nöjd med förvaltningsrättens beslut och säger att oppositionen börjar bli ”pinsam”.

– Jag är lite oroad av den utvecklingen, att den samlade oppositionen gör politik av juridik på det här sättet. Det här riskerar att dra ned Göteborg som stad. Vårt rykte står på spel, säger han till GP.

Feministiskt initiativs Stina Svensson säger att syftet med motionen var att värna om invånarna.

– Om Axel Josefson tycker att det är pinsamt får det stå för honom. Jag tycker att det är mer pinsamt att han inte värnar sina invånare mer, säger hon till tidningen.