Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förvaltaren åt och reste – för de utsattas pengar

Förvaltaren ville slippa fängelse, men döms nu till två och ett halvt års fängelse.
Foto: HENRIK JANSSON

Den erfarne förvaltarens uppdrag var att hjälpa de allra mest utsatta i samhället.

Men när han gick på semester upptäckte kollegerna hur han under flera år lagt de hjälpbehövandes pengar i egen ficka.  

– Impulsgrejer, har han kallat de många privata inköpen:

Restaurangbesök, dyra viner och resor, datorer och annan dyr teknik. 

Mannen ville slippa fängelse, men hovrätten dömer honom till två och ett halvt års fängelse. 

Flera av förvaltarens offer har hunnit dö under den långa utredningen.

När hovrätten i Västra Sverige nu dömer göteborgaren rör det sig om totalt 431 fall av grov förskingring och 87 fall av grov trolöshet mot huvudman.

Tingsrätten har tidigare skrivit att ”det varit fråga om gärningar som begåtts med systematik mot särskilt utsatta personer”.

Härvan uppdagades då den erfarne förvaltaren skulle gå på semester sommaren 2019 och kolleger på förvaltarenheten i Göteborgs stad skulle täcka upp för honom. 

1,4 miljoner

Kollegerna upptäckte flera felaktiga överföringar, bland annat hade privata inköp och kontantuttag gjorts på ett kort knutet till mannens arbetskonto dit pengar förts över från de personer han hade att hjälpa. 

Efter en lång polisutredning åtalades mannen för att ha förskingrat 1,4 miljoner kronor från 29 personer, samtliga svårt sjuka eller på annat sätt tillhörande de allra mest utsatta i samhället. 

FAKTA: FÖRVALTARE OCH GOD MAN

Förvaltare och gode män arbetar åt människor som av olika skäl är oförmögna att sköta olika typer av ekonomiska och samhälleliga kontakter. 

Ett skäl kan vara psykisk sjukdom.

God man är som huvudregel en frivillig åtgärd som kräver att personen själv går med på att en god man förordnas som tar hand om ekonomin.

Förvaltarskap är en tvångsåtgärd där en förvaltare utses mot en persons vilja i ett läge där tingsrätten kommer till slutsatsen att en person inte kan ta hand om sig själv eller sina tillgångar.

Mannen erkänner i stora drag det som åklagaren anklagar honom för, men har i flera fall också haft svårigheter att komma ihåg transaktioner och summor. 

Enligt åklagaren har brotten skett med en systematik. Han menar att förvaltaren använt sitt förtroendeuppdrag som ett sätt att stärka sin egen ekonomi, år efter år. 

Pengarna har, enligt åklagaren, gått till att betala för den egna leasingbilen, till restaurangbesök och till att bjuda den egna familjen på dyra utlandsresor.

Skidkläder för 5000 kronor 

Inför en skidresa till Frankrike misstänks han ha köpt skidkläder för 5 000 kronor med pengar som inte var hans egna.

Till det kommer flera inköp av elektronikvaror som polisen funnit i mannens hem: en Apple tv, en silvrig Ipad mini, en Iphone och högtalare av märket Sonos.

Förvaltaren avskedades redan sensommaren 2019 och han har med hänvisning till sitt mående bett om att få slippa avtjäna ett fängelsestraff.

Men både tingsrätten och hovrätten konstaterar att mannens tillstånd inte är sådant att det kan påverka straffmätningen eller valet av påföljd. Han döms nu till två år och sex månaders fängelse.