Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förvaltare sparkas – tros ha gått på restaurang för utsattas pengar

Bara under juli månad ska 14 000 kronor försvunnit från utsatta personers konton - bland annat till restaurangbesök.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Social Resursförvaltningsdirektör Michael Ivarson beskriver det inträffade som ett otroligt utnyttjande av utsatta personer.Foto: SVT
Göteborgs stad polisanmäler en förvaltare för förskingring.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

En kommunalt anställd förvaltare misstänks ha använt utsatta personers pengar till restaurangbesök och matinköp. 

Nu polisanmäler Göteborgs stad förvaltaren för förskingring. 

– Jag tycker detta är fruktansvärt och nu ska polisen utreda detta så får vi se på omfattningen, säger Michael Ivarson, direktör vid Social resursförvaltning.

Göteborgs stad gjorde polisanmälan under måndagen efter att en kollega under förvaltarens semester upptäckt att allt inte stod rätt till i flera ärenden. 

Bara under juli månad misstänks 14 000 kronor ha hanterats felaktigt. Det är pengar som tillhör svårt utsatta personer som gått till bland annat privata omkostnader, såsom restaurangbesök. 

Enligt polisanmälan, som GT tagit del av, misstänks den anställde ”under en längre tid förskingrat brukares ekonomiska medel”

– Det ska inte förekomma några restaurangbesök över huvudtaget, säger Cecilia Netzén, enhetschef på Förvaltarenheten vid Social resursförvaltning.

”Omfattningen av det misstänkta bedrägeriet, hur många personer som är berörda och hur länge det har pågått är ännu inte klarlagt, men Förvaltarenheten på Social resursförvaltning har konstaterat att 14 000 kronor hanterats felaktigt under juli månad 2019”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Social resursförvaltnings direktör Michael Ivarson beskriver sig som både förbannad och besviken över misstankarna mot den anställde.
Foto: DANIEL OLSSON
Foto: SVT

”Förbannad och besviken”

– Att ha en sådan förtroendeposition i relation till människor som behöver hjälp att förvalta sina pengar och utnyttja den, det tycker jag är otroligt. Det gör mig både förbannad och besviken hur man kan agera på det sätter, säger Michael Ivarson, direktör vid Social resursförvaltning i Göteborg. 

Förvaltaren och gode män arbetar åt människor som av olika skäl är oförmögna att sköta olika typer av ekonomiska och samhälleliga kontakter. Ett skäl kan vara psykisk sjukdom. 

Enligt Cecilia Netzén, enhetschef på Förvaltarenheten vid Social resursförvaltning, är den enhet som förvaltaren arbetade på till för de allra svårast utsatta.

– Förvaltarenheten har de svårast utsatta. Det är de som ofta har psykiskt funktionshinder i kombination med andra hinder, personer som privata gode män och förvaltare på bästa sätt kan hantera, säger Cecilia Netzén.

Ansvarade för 26 personers ekonomier

Enligt kommunen har den brottsmisstänkte varit god man eller förvaltare åt 26 personer. 

”Alla har fått en ny tillfällig förvaltare och Förvaltarenheten har varit i kontakt med samtliga”, skriver Göteborgs stad i pressmeddelandet.

Den brottsmisstänkte förvaltaren, som tidigare är ostraffad, stängdes av från sitt arbete och har nu avskedats. 

I samband med förhandlingarna om avstängning har den anställdes fackliga representant varit enig med arbetsgivaren om avstängningen med motivering att de inte fått del av medlemmens inställning.

GT söker den fackliga representanten. 

– Vi ser mycket allvarligt på att det här har kunnat ske, trots de kontroller som görs av oss och Överförmyndarverksamheten. Vi samarbetar nu med Polisen för att få en klarare bild av hur bedrägeriet gått till och vilka åtgärder vi nu behöver vidta samt ser över våra rutiner, säger Cecilia Netzén, enhetschef på Förvaltarenheten.

En förundersökning har inletts på polisens bedrägerirotel.