Annas mystiska död utreds efter GW:s kritik

Anna Spång-Lyng, 32, hittades död på en gård utanför Falkenberg i oktober i fjol av sin mamma Git Spång.
Foto: PRIVAT
Kriminalprofessorn Leif GW Persson har riktat skarp kritik mot utredningen i SVT-programmet "Veckans brott".
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Anna Spång-Lyng, 32, hittades mystiskt död på en gård utanför Falkenberg förra hösten.

Polisen menade att det rörde sig om en tragisk olycka och lade ner utredningen – men nu, efter att bland annat kriminalprofessorn Leif GW Persson kommit med skarp kritik, har förundersökningen återupptagits.

– Äntligen, säger Anna Spångs mamma Git Spång.

På en idyllisk belägen gård utanför Falkenberg gjorde Git Spång en fasansfull upptäckt en oktobermorgon i fjol.

Hennes dotter Anna Spång-Lyng låg på marken.

Hon var död.


LÄS MER: Anna hittades död – familjen söker svar


Inledningsvis rubricerades det hela som ett misstänkt mord, men polisen ansåg inte att det gick att bevisa att ett brott hade begåtts utan gick ut med att Anna råkat ut för en olycka och omkommit efter att ha fallit ner från ett tak.

– Det är tung fakta när rättsläkare på plats konstaterar att inget tyder på att någon annan ska ha orsakat hennes skador. Även kriminalteknikers arbete och utlåtande. Sammantaget så landade jag i att det inte begåtts något brott, sa Cecilia Bergsten, chef över polisens rotel för grova brott i Halland.

Anna Spång-Lyng blev 32 år gammal.
Foto: PRIVAT

Förundersökningen har återupptagits

Men Annas familjs är övertygade om att någon bragt henne om livet och har hela tiden kämpat för att polisens förundersökning ska återupptas.

Något som nu blir fallet.

Det bekräftar chefen för polisens utredningsenhet i region Väst, Helena Trolläng. Något som Hallands Nyheter var först med att rapportera om.

– Det känns viktigt för oss att familjen, men också vi själva, kan känna att vi gjort allt som är rimligt att göra i det här ärendet. För att vi ska säkerställa det återupptar vi förundersökningen, säger Helena Trolläng.

Helena Trolläng.
Foto: POLISEN

Är det här ett underbetyg till de som hade hand om den förra utredningen?

– Det vet vi inte än. Jag ser att det är mycket i ärendet som är gjort, men jag utesluter inte att man kunde gjort mer eller att vi kommer att göra mer. Jag kan här och nu inte säga att det har begåtts några fel i ärendet, men är det så att det varit rimligt att man skulle gjort mer är det något som vi kommer försöka göra nu.


LÄS MER: Mamman: Anna, 32, dödades på gården


Polisen har under helgen varit på plats på gården igen för en kompletterande undersökning. I fem timmar var man där, berättar Annas mamma Git Spång.

Hon har tagit emot beskedet med lättnad.

– Äntligen. Vi har kämpat sedan dag ett och det har varit hur mycket turer som helst, säger hon.

Vad betyder det här för er?

– Det betyder att både Anna, vi och Annas vänner blir behandlade med respekt och att hon får en utredning som en ung människa som dör ska. Vi har hela tiden varit övertygade om att det inte är en olycka så det finns en förhoppning att kunna få svar och att den eller de som utfört det här ska förhöras och förhoppningsvis få sitt straff.

Polisen har återupptagit förundersökningen kring Anna Spång-Lygns död.
Foto: HENRIK JANSSON

GW:s skarpa kritik

Den tidigare polisutredningen har bland annat kritiserats av kriminalprofessorn Leif GW Persson i SVT-programmet "Veckans brott".

– Först och främst vill jag säga att jag inte kan utesluta att hennes död var en olycka. Problemet är ju att vi antagligen aldrig kommer att få reda på det tack vare polisens bedrövliga insats på platsen, sa GW i programmet i förra veckan.


LÄS MER: Anna, 32, hittades död – Leif GW Persson sågar utredningen


Leif GW Persson menade att utredningen var "oseriös" och att polisen "struntat i" en stor mängd bevismaterial. Kriminalprofessorn tyckte det var märkligt att inte fler fynd skickats för teknisk undersökning.

– Tänk dig själv om det då visat sig att det finns fler fingeravtryck på en fimp. Då hade allt ställts på ända. Det är rent ut sagt förjävligt att man inte genomför den typen av grundläggande åtgärder när man utreder ett misstänkt mord, sa han i "Veckans brott".

Leif GW Persson har tagit upp fallet i "Veckans brott".
Foto: OLLE SPORRONG

Att "Veckans brott" belyst fallet har haft betydelse för att polisen nu granskar det på nytt, enligt Helena Trolläng.

– Vi gör det här därför att vi sedan tidigare förstått att familjen, oerhört beklagligt, har känt att vi inte riktigt hanterat den här utredningen på ett professionellt sätt och att vi inte har tagit deras känslor på allvar. Det blev ännu mer tydligt för oss när reportaget kom i "Veckans brott", säger hon.

Hur lång tid det tar innan de nya utredarna kan komma fram till några svar om Anna Spång-Lygns död är oklart.