Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förundersökning inledd om Wannholts Brasilienaffärer

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Martin Wannholt i Brasilien.
Martin Wannholt är partiledare för Demokraterna.
Foto: NORA LOREK

En förundersökning har inletts om Demokraternas partiledare, kommunalrådet i Göteborg, Martin Wannholts teakaffärer i Brasilien. 

Nio investerare polisanmälde Wannholt tidigare i år för påstådda oegentligheter. 

Anmälan, som rör flera anklagelser, utreddes först av polis men lades ner.

Nu ändrar åklagare Bengt-Olof Berggren beslutet – och återupptar förundersökningen gällande i vart fall påstådd förskingring av överförda bankmedel i projektet.

– Det är ren politisk förföljelse, kommenterar Martin Wannholt.

”Jag anser att det finns anledning att anta att, i vart fall, förskingring har begåtts. Förundersökning ska därför inledas”, skriver kammaråklagare Bengt-Olof Berggren i sitt beslut.  

Det var 2019 som GT kunde avslöja att det mullrar i investerarleden i Martin Wannholts 50-miljonerprojekt Brasilteca. 

Ett stort antal investerare som satsat pengar i kommunalrådet och partiledaren Martin Wannholts, D, odling av teak menar att de inte fått korrekt information inför att de gått in med stora belopp i projektet som drabbats av missväxt.

Enligt ett räkneexempel i offerten skulle en investering på 200 000 kronor ge en total nettovinst, under en tjugoårsperiod, på 3,4 miljoner kronor. 

Det skulle innebära en avkastning på 1 712 procent.

– Det är ett elände, sa Martin Wannholt då om affärerna men förnekade att något oegentligt försiggått.

– De stora regnen de sista åren har skövlat mycket mera än vad någon av oss överhuvudtaget kunde tro. Så det är jättetråkigt, sa Wannholt då.

Nio investerare anmälde

Nio investerare, och bolaget Brasilteca, gick i juni in med en polisanmälan där de tog upp de gamla anklagelserna om påstått mörkande av negativa uppgifter om odlingen - som till stora delar regnat bort. 

Men också nya anklagelser fördes fram i anmälan om hur pengar hanterats i projektet. Bland annat har investerade pengar, enligt anmälarna, inte först vidare till Brasilien. Och överföringar har gjorts till personer i Wannholts närhet.

I anmälan radas bland annat en stor mängd överföringar som gjorts till och från bolagets konto upp. Totalt rör det sig om överföringar på två miljoner som ifrågasätts av investerarna och den nuvarande ledningen för bolaget.

”Jag har inte förskingrat en krona”, skriver Martin Wannholt i ett SMS och beskriver anklagelserna som politisk förföljelse och baktaleri.

Polisen beslutade inledningsvis att avsluta förundersökningen.

Investerarna: ”Positivt”

Men i dag har kammaråklagare Bengt-Olof Berggren alltså överprövat beslutet och inlett en förundersökning om i vart fall den del som rör påstådd förskingring. Förundersökningen ska inledningsvis undersöka om brott överhuvudtaget kan misstänkas ha begåtts i verksamheten.

Bengt-Olof Berggren var chef för Göteborgs stads kunskapscentrum som fick utredningarna om kommunens muthärvor på sitt bord. Nu har han som åklagare inlett förundersökning mot en av stadens högsta politiker: Martin Wannholt, D.
Foto: TOMMY HOLL

Ingen har delgivits misstanke om brott

– Det är positivt att den här förundersökningen inleds så vi får klarhet vart pengarna tagit vägen. Det är flera graverande saker som kommit fram, säger Erik Andersson, en av de nio anmälarna och bolagets nuvarande huvudägare. 

Enligt honom var det när Martin Wannholt i januari lämnade bolaget som övriga styrelsen för första gången fick en verklig insyn i ekonomin. 

Har han vägrat er insyn innan detta?

– Han blockerade all form av insyn så länge han satt i styrelsen. Det är många av investerarna som känner sig bedragna och som var vänner. När man då upptäcker efteråt att det är mycket lögner och nästan inga pengar kvar, säger Erik Andersson.

Förnekar alla anklagelser

GT har varit i kontakt med Martin Wannholt som först säger att han kommer återkomma. 

Efter en tid återkommer han med ett SMS där han förnekar alla anklagelser.

Han menar att det pågått ett baktaleri mot honom under en längre tid:

”Det är ren politisk förföljelse. Jag ser fram emot att med kraft få rensa bordet”.

Veronica Öjeskär är politisk sekreterare, partiombudsman och den som står som kontaktperson på Demokraternas hemsida.

– Du får ta det här med Martin, det har inte med Demokraterna att göra.

Det handlar ju om förtroendet för er partiledare, ert kommunalråd och en av era grundare?

– Vi har det högsta förtroendet för Martin. Men får hänvisa till Martin, säger Veronica Öjeskär.