Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Västsvenskar dödade av IS – Säpo leder utredningen

Männen hade besökt staden Kirkuk när de kidnappades.

Åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål har under måndagen inlett en förundersökning om terroristbrott.

Det efter att två västsvenskar ska ha tillfångatagits och dödats av IS i norra Irak, som GT tidigare kunnat berätta.

Säkerhetspolisen har tagit över utredningen från polisen.

Det var den 26 maj som uppgiften blev offentlig. Två västsvenska män hade tillfångatagits och dödats av IS i norra Irak.

De två männen som åkt på besök till staden Kirkuk för att hälsa på släktingar och vänner hade varit försvunna länge.

– Familjen visste att de blev kidnappade för flera månader sedan. Pojkens pappa har varit och letat efter sonen i Irak, berättade en vän till familjen.

Avrättningen filmades

För några veckor sedan publicerade terrororganisationen IS en film på internet där bland annat de båda männen avrättades. 

Två av männen som avrättas på filmen är av allt döma de försvunna västsvenskarna.

Nu skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande: Efter den rättsliga bedömning som har gjorts konstateras att det kan röra sig om terroristbrott och åklagare i Sverige har därför i dag inlett en förundersökning för terroristbrott. Förundersökningen leds av åklagare från Riksenheten för säkerhetsmål med biträde av Säkerhetspolisen. 

I övrigt lämnar man inga som helst kommentarer, står det vidare i pressmeddelandet.

Säpo utreder

Utredningen kommer att göras av Säkerhetspolisen men ledas av Hans-Jörgen Hanström, åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Säkerhetspolisen berättar också kortfattat om utredningen i ett pressmeddelande. Man skriver bland annat: ”Samtidigt har Säkerhetspolisen tagit över utredningen från Polismyndigheten. Anledningen till att Säkerhetspolisen tagit över utredningen är den förändrade brottsrubriceringen. Det är Säkerhetspolisen som utreder misstänkta terroristbrott, under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.”