Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskedet: Förundersökning inleds nu mot Henrik Munck

Justitiekanslern inleder förundersökning mot politikern Henrik Munck (–). Foto: CATHARINA FYRBERG/PRESSBILD

Justitiekanslern inleder förundersökning efter att Trafikkontoret i Göteborg anmält vice ordföranden i nämnden Henrik Munck (–) för brott mot det så kallade efterforskningsförbudet.

Han anklagas för att ha efterfrågat källan bakom en artikel.

Något han själv nekat till.

Det var för två veckor sedan som GT kunde avslöja att Henrik Munck – som sitter i Trafiknämnden såsom politisk vilde men i höstens val valdes in som kommunfullmäktigeledamot för Demokraterna – anklagas för att ha efterforskat vem på Trafikkontoret som lämnat information till Göteborgs-Posten.

I fredags gjorde kommunen en anmälan till Justitiekanslern som nu gått igenom ärendet och fattat beslut om att inleda förundersökning.

– Justitiekanslern inleder förundersökning med anledning av misstanke om brott mot efterforskningsbeslutet, säger Josefin Hagdahl, föredragande hos Justitiekanslern.

Inleder förundersökning

Justitiekanslern, som ensam fattar beslut om förundersökning ska inledas mot den här typen av grundlagsbrott, skriver i sitt beslut att: 

"Enligt anmälan har en person vid ett sammanträde i en kommunal nämnd efterfrågat vem som lämnat vissa uppgifter till en tidning."

Nu lämnas ärendet över till åklagare i Göteborg, som med polisens hjälp ska utreda frågan vidare med Justitiekanslern, JK, som förundersökningsledare. 

Där handlägger vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo ärendet. Och han har i dag fått handlingarna till sig.

Riggade minnesanteckningar

– Jag har fått det och JK är förundersökningsledare men jag har uppdraget att biträda JK i den rollen och genomföra utredningen. Än så länge har jag bara mottagit materialet och kommer kontakta polisen för att få utredningshjälp däremot, säger Karl-Erik Esbo.

GT har varit i kontakt med Henrik Munck efter beskedet om inledd förundersökning och han håller fast vid sin tidigare ståndpunkt: att han inte begått något brott och att de minnesanteckningar från mötet som anger att han ställt frågor om vem som gett informationen vidare är riggade.

– Minnesanteckningarna är riggade och det finns mycket som visar på det, säger Henrik Munck under torsdagen.

I ett mejl utvecklar han vad han ser som skälen för detta:

"Trafikdirektören Eglinger, Khan (S) och Josefson (M) har diktat ihop en osann och felaktig historia för att få mig fälld för ett brott. Jag tror att deras syfte är att skada mig för att jag har framfört kritik om att trafiknämnden är misskött." 

Backar upp tjänstemannen

I intervjuer har alla utom Henrik Munck ställt sig bakom tjänstemannens minnesanteckningar från mötet, där det anges att "Henrik Munck frågar upprepade gånger om vem som lämnat informationen till GP":

– Han efterfrågade flera gånger vem som lämnat informationen. Då upprepade jag flera gånger att den frågan får han inte ställa och styrelsen fick upplysa om att det inte är tillåtet enligt lagen, sa trafikdirektören Stefan Eglinger.

– Jag står bakom minnesanteckningarna, sa Axel Josefson, M, andre vice ordförande i nämnden. 

– Utan tvekan. Det var så pass övertydligt och det var därför Stefan till slut fick gå in och säga det han sa, sa nämndens ordförande Shahbaz Khan, S.

Shahbas Khan, S. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Utanför själva huvudfrågan om något efterforskande av källa skett eller ej, har Henrik Muncks parti Demokraterna gjort en polisanmälan mot ordföranden i Trafiknämnden, Shahbaz Khan, S.

Detta för uttalanden han gjort i media om det påstådda brottet mot efterforskningsförbudet.

– Jag måste säga att jag är helt oförstående till det här. Att efterforska källor till medier är ett grundlagsbrott. Som ordförande i nämnden har jag ett ansvar att agera när det händer. Ingen i Göteborgs stad ska vara orolig för att medarbetare efterforskar källor till medier, sa Shahbaz Khan, S i samband med Demokraternas polisanmälan i förra veckan.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!