Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elin, 21, hindrade utvisning – förundersökning inledd

Elin Ersson, 21, hindrade utvisningen av en man på ett flygplan som skulle avgå från Landvetter.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Polisen har lämnat över ärendet till Göteborgs åklagarkammare.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN

Elin Ersson, 21, hindrade utvisningen av en man på ett flygplan som skulle avgå från Landvetter.

Nu har en förundersökning om misstänkt brott mot luftfartsförordningen inletts.

– Utredningen ska visa om det begåtts något brott, säger Robin Simonsson vid åklagarmyndighetens presstjänst.

Under måndagen hindrade 21-åriga Elin Ersson en man i 50-årsåldern från att utvisas, på ett plan som skulle ta honom från Landvetter vidare till Istanbul för att senare nå slutdestination Afghanistan.

Ombord på planet vägrade Elin Ersson att sätta sig ner och krävde att kaptenen skulle beordra mannen att kliva av. Senare fick både hon och mannen lämna planet på order av kaptenen.

Händelsen polisanmäldes.

"Jag hade gjort om det, om det krävdes av mig", säger Elin Ersson till TT.
Foto: Privat

Förundersökning är inledd

Under fredagen meddelade åklagarmyndigheten att en åklagare vid Göteborgs åklagarkammare nu har tagit över förundersökningen om misstänkt brott mot luftfartsförordningen.


LÄS MER: Elin Ersson, 21, stoppade utvisning – blev världsnyhet 


– Utredningen ska visa om det begåtts något brott. Åklagaren kommer inte svara på frågor om någon delgivits misstanke, säger Robin Simonsson vid åklagarmyndighetens presstjänst.

Det är James von Reis som är åklagaren som leder utredningen.

– Jag har fått en bibba med papper på mitt bord, men har inte tid att prioritera det här eller ha en uppfattning förrän tidigast i slutet av nästa vecka, säger han.

Enligt luftfartslagen måste en passagerare åtlyda det kaptenen säger, annars riskerar man att dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader.

"Hade gjort om det"

Elin Ersson, som är medlem i den ideella organisationen tillika aktivistgruppen "Sittstrejken", har tidigare uttalat sig att hon inte ser sitt agerande som ett brott. I en intervju med TT säger hon: 

– Jag hade gjort om det, om det krävdes av mig, men jag tror inte att jag får lov att kliva ombord på ett flygplan där personer ska utvisas igen.

Under torsdagskvällen anordnade Sittstrejken, som strider mot utvisningen av afghaner i Sverige, tillsammans med Elin en presskonferens i Göteborg. 

Under den fick Elin Ersson en fråga om hur hon se på eventuella juridiska efterspel.

– Jag har kontakt med en advokat och kommer inte att kommentera det utan att han är närvarande, svarade Ersson.

Migrationsverket hade fattat beslutet att mannen på flygplanet skulle utvisas.
Foto: MIGRATIONSVERKET

Utvisningen kommer genomföras på nytt 

Gränspolisens pressekreterare Stefan Marcopoulos har tidigare berättat att stoppandet av en utvisning inte ändrar Migrationsverkets beslut om utvisningen eller polisens uppdrag att verkställa den. 

– Oftast förs klienten till ett förvar, och en ny resa beställs. 

– Om det bedöms att säkerheten är hotad för klienten, personalen eller övriga resenärer, kan bedömningen göras att verkställigheten ska genomföras med chartrat flygplan i stället. Detta innebär självklart en betydligt högre kostnad än om resan kan genomföras med reguljärflyg. Till detta kommer det mänskliga lidandet för klienten i form av extra väntetid och osäkerhet.

På sin hemsida skriver "Sittstrejken" att de varje fredag lämnar ett uppdaterat brev till Migrationsverket i Göteborg med information om säkerhetsläget i Afghanistan – för att förhindra fler avslag på asylansökningar.

– Vi bedömer att säkerhetssituationen är allvarlig, men att den varierar inom och mellan olika provinser. Konflikten har dock inte nått den nivå som enligt lag och praxis måste gälla för att alla från ett visst land ska få stanna. Migrationsverket har länge bedömt att situationen i Afghanistan är allvarlig och många därifrån får därför skydd i Sverige, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst. 

Har hyllats och kritiserats 

På flygplanet livesände Elin Ersson händelseförloppet om hur hon vägrade sätta sig ner så att planet inte kunde lyfta. Videon spreds senare i rekordfart i sociala medier och snappades upp av internationell media. 

Därefter har hon öppet kritiserats såväl som hyllats av offentliga personer.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg och artisten Malena Ernman är bara några av de som hyllat Elin Erssons agerande. På sin Facebooksida skriver Malena Ernman: 

"Elin Ersson är den starkaste människa jag sett på oerhört länge. Hennes civilkurage för att rädda en annan människas liv är enastående."

Malena Ernman.
Foto: JESSICA GOW/TT

Moderaternas Tobias Billström tycker däremot att Elin Ersson bör lagföras för sitt agerande. 

– Denna typ av handling måste polisanmälas och följas upp. Det ska innebära kännbara påföljder för att folk ska låta bli, säger han.

Något som också rättsexperten och före detta åklagaren Sven-Erik Alhem instämmer med.

– Enligt min uppfattning är det ett uppenbart brott att hindra ett flygplan från att lyfta, då har det gått för långt. Jag tycker att fallet bör prövas av en åklagare.