Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förundersökning inledd i Hero-härvan

Louise Parbring erbjöds ett konsultjobb med flyktingjätten Hero.
Foto: PER WISSING
Veronica Morales hoppade över till andra sidan. Från att ha varit Göteborgs stads högste ansvarige för flyktingfrågor till att bli operativ chef för flyktingjätten Hero.
Foto: HENRIK JANSSON
I kommunens anmälan namnges fyra anställda. Nu har åklagare inlett förundersökning.
Social resursförvaltnings kontor i Göteborg.
Foto: DANIEL OLSSON
Kommunen tecknade avtal med den norska flyktingjätten Hero för tillsammans uppemot 140 miljoner kronor. Nu utreds avtalen.
Social Resursförvaltnings chef Michael Ivarson välkomnar förundersökningen.

Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning efter avslöjandena om Göteborgs stads mångmiljonavtal med flyktingjätten Hero.

– Jag har inlett förundersökning i dag, säger åklagaren Johan Lindmark vid riksenheten mot korruption.

Men en av nyckelpersonerna arbetar kvar i kommunen som vanligt.

Det var förra veckan som GT och SVT:s Uppdrag Granskning kunde avslöja turer kring Göteborgs stads avtal med den norska flyktingjätten Hero.

Tre avtal med Hero, tillsammans värda uppemot 140 miljoner kronor, ifrågasattes på flera punkter och Göteborgs stad gick själv in med en anmälan till riksenheten mot korruption. Uppdrag Granskning kunde visa att den ansvarige för flyktingmottagandet i Göteborgs stad, verksamhetschefen Veronica Morales, låg i förhandlingar med sin nya privata arbetsgivare samtidigt som hon hade kvar ansvaret för ett avtal värt som mest 82 miljoner kronor.

I ett av mejlen, som GT tagit del av, tackar Heros vd Harry McNeil både Veronica Morales och enhetschefen Louise Parbring, med ansvar för boenden för ensamkommande barn och unga, för att de hjälpt bolaget att etablera sig i Västsverige. 

Under måndagen inledde åklagaren en förundersökning.

– Jag har inlett förundersökning i dag, säger kammaråklagare Johan Lindmark vid riksenheten mot korruption.

Han kan inte svara på hur lång tid det kommer ta innan utredningen blir klar.

– Jag avvaktar att jag får utredare från rikskrim, säger Johan Lindmark.

Förnekar felaktigheter

I kommunens anmälan, som gjordes den 31 oktober, anges att "Misstankarna gäller omständigheter kring avtalsskrivning och nuvarande/tidigare medarbetare".

Fyra namn anges i anmälan, två av dem är Veronica Morales och Louise Parbring. Veronica Morales är i dag operativ chef på Hero och har förnekat att hon gjort någonting felaktigt.

GT har sedan förra veckan sökt Louise Parbring, som arbetar kvar vid förvaltningen som vanligt. Hon har själv förnekat att hon gjort några felaktigheter. Många av de frågor som ställts om förhållandet med Hero försvarar hon med att avtalen skrevs i en situation då kommunen och hennes förvaltning var under stark press.

Per SMS meddelar Louise Parbring att hon är på semester i utlandet och hänvisar till förvaltningens kommunikationschef. 

Arbetar kvar som vanligt

Social resursförvaltnings direktör Michael Ivarsson välkomnar utredningen och utesluter inte att han senare i veckan kommer fatta beslut om eventuella arbetsrättsliga åtgärder. Men först ska han själva kontakta åklagaren. 

-  Jag välkomnar att förundersökningen är inledd. Det var skälet till att jag gjorde den här anmälan till riksenheten mot korruption, dels att det kan klarläggas om det begåtts några brott i samband med detta och likaså att om det inte har begåtts något brott ska de personer som nu pekas ut få klarhet i det, säger Michael Ivarsson.

Kan en tjänsteman i Göteborgs stad vara kvar i staden under tiden det pågår en förundersökning om korruption som berör denne?

– Medarbetaren du talar om har andra uppgifter nu, hon är inte involverad i frågor som rör Hero till exempel. Just nu är hon på semester. Jag kommer prata med åklagaren och kommer ta ställning till eventuella arbetsrättsliga åtgärder och hur vi hanterar detta senare i veckan. 

I fredags kunde vi berätta att det inte är första gången Social resursförvaltnings avtal med externa aktörer i samband med flyktingmottagandet ifrågasatts. Så sent som i våras läxades förvaltningen upp av stadsledningskontoret efter att ha ingått ett muntligt avtal med fotbollsklubben Qviding. Flyktingplatserna kostade kommunen 2,5 miljoner kronor utan att några skriftliga avtal skrevs. Dessutom hade förvaltningen inte uppmärksammat att fotbollsklubben stod under utredning - och fortfarande utreds - för grovt bedrägeri av bidrag - från både staten och kommunen själv.

Social resursförvaltnings direktör Michael Ivarsson försvarade agerandet vid den tiden. Efter en granskning av Qviding-historien skrev Stadsledningskontoret att: 

"Social resursförvaltningen brustit i hanteringen av upphandling och inköp varför stadsledningskontoret inom ramen för sin uppsiktsplikt vill betona att det är av vikt att förvaltningen ser över sina interna rutiner för att förbättra den interna styrningen och kontrollen avseende upphandlings- och inköpsområdet."

"Välkomnar utredningen"

Marina Johansson (S), ordförande för social resursnämnd, kommenterade i förra veckan det faktum att hennes förvaltning redan tidigare fått påekanden:

– Det visar att vi måste fortsätta jobba med de här frågorna. Särskilt chefer i nyckelpositioner har ett stort ansvar att leva efter de regler vi har.

Och Michael Ivarsson beklagar att de nu aktuella händelserna blir en ny stor tillitsfråga för göteborgarna. 

– Vi fick rapporten efter Qvidingaffären i maj och sedan har vi försökt förbättra oss och därför är det ännu mer beklagligt att detta nu kommer upp som en stor tillitsfråga för göteborgarna. Har jag gjort fel ska det granskas. Jag försöker verkligen göra mitt yttersta för att skattepengar inte ska slösas bort. För det är det värsta jag vet. Det handlar om tilliten till demokratin och offentliga organisationer. 
I fallet med Qviding gjordes ett muntligt avtal om 2,5 miljoner kronor. Det finns fortfarande inget skriftligt avtal. Vad ger det för signaler till en organisation om vikten av avtal när du som högste chef går ut och försvarade en muntlig överenskommelse med de beloppen? 

– Det får andra bedöma. Det jag försökte säga var att vi var i en extrem situation där vi hamnade i ett läge där vi behövde ha tak över huvudet åt folk för att de inte skulle ligga ute. Jag har det yttersta ansvaret i förvaltningen och jag har ansvar för att vi har policies och riktlinjer och alla de här paketen. Vi ska givetvis följa de regler och riktlinjer som finns och det brast ju då, men det brast inte för att vi satt i lugn och ro och gjorde en upphandling. Jag tycker det finns förmildrande omständigheter. Men det får andra bedöma hur jag ska bedömas i den frågan. 

GT har även sökt Veronica Morales som avböjt kommentera så länge förundersökningen pågår. "Jag välkomnar utredningen", skriver Veronica Morales i ett SMS.