Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fortsatt pressat läge på BB: ”Vänder ut och in på sig själv”

Deltavarianten sprider sig snabbare än andra varianter och risken att hamna på sjukhus fördubblas om man smittas av den.
Carina Deréus är barnmorska och huvudskyddsombud för Sahlgrenska univeristettssjukhuset på Vårdförbundet.
Foto: Privat

Sommar betyder semester, men för barnmorskorna på Östra sjukhuset i Göteborg är sommaren inte en tid för vila – tvärtom. I både juli och augusti i år förväntas över 1000 födslar.

– Som barnmorska vänder man ut och in på sig själv, säger Carina Deréus, huvudskyddsombud på Vårdförbundet. 

För många betyder sommar lugnare på jobbet. Så brukar det däremot inte se ut på Östra sjukhusets förlossningsavdelning, och framför allt inte nu under pandemin. 

Carina Deréus, barnmorska och huvudskyddsombud för Sahlgrenska universitetssjukhus på Vårdförbundet, menar att det inte finns någon klar planering för att alla pass täcks under sommaren. 

– Det klart att det går, men det bygger ju på att alla som arbetar tar extrapass. En tredjedel är på semester och de andra får jobba extra. Personal löses allt eftersom och det finns fortfarande luckor. Allt är inte täckt. 

Pia Pauli, biträdande verksamhetschef för förlossningsvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, skriver i ett mejl till GT att det dessutom finns färre platser på BB än normalt.

”De kan öppnas vid behov. Vi täcker pass med hjälp av medarbetare som vill arbeta och få extra ersättningar”, skriver hon. 

”Finns inga vikarier”

Det är framför allt barnmorskor som brister till antalet. Enligt Pia Pauli finns det tillräckligt med läkare och undersköterskor och att ledningen har befogenhet att, om det skulle bli akut, beordra in barnmorskor från semestern. 

”Det har vi inte behövt göra ännu”, skriver hon. 

Carina Deréus menar att lojaliteten hos barnmorskorna är stor, i synnerhet mot de födande och kollegerna. 

– Som barnmorska vänder man ut och in på sig själv för att det ska funka, säger Carina Deréus som menar att arbetsvillkoren måste förbättras och det snart. 

– Det finns inga vikarier, alla barnmorskor är i tjänst och det behövs fler från början. Bättre lön, bättre arbetstider och chans till kompetensutveckling på arbetstid hade kanske fått fler att vilja komma in, säger Carina Deréus.

Förlossningen på Östra sjukhuset.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Många födslar väntas

I juni förutspåddes att 1023 barn skulle födas i augusti på Östra Sjukhuset, 135 fler än samma månad 2018. Till DN har Corinne Pedroletti, tf. verksamhetschef på sjukhuset, tidigare sagt att också det kan ha med pandemin att göra. Samtidigt är ungefär en tredjedel av barnmorskorna på semester. 

Om det blir så många, kan de som haft en komplikationsfri förlossning skickas hem tidigt för att så många som möjligt ska få plats.

– Vi jobbar med Trygg hemgång, ett koncept som vi haft sedan flera år. Det tillåter den födande att gå hem sex timmar efter förlossningen, skriver Pia Pauli till GT.

Carina Deréus menar att Trygg hemgång är bra och att omföderskor ofta är förberedda på att få gå hem tidigt. Samtidigt kan det bli jobbigt för förstföderskor som kanske hade förväntat sig att få stanna kvar och få hjälp med eftervården.

– Bara för att vi ser att allt ser bra ut behöver ju inte den nyförlösta känna så och då kan tidig hemgång kännas som ett problem, säger Carina Deréus.

”Politiker måste få upp ögonen”

Den stressiga arbetsmiljön och relativt låga lönen gör att många unga i yrket inte orkar stanna kvar, enligt Carina Deréus. Hon larmar för att ekvationen med för få barnmorskor inte kommer att lösas genom övertid och såld semester. 

– Många har familj som redan åsidosätts under högtider, helger och kvällar. Man måste få vara ledig och i längden funkar det inte. Det måste komma in fler barnmorskor. 

Carina Deréus menar också att fokuset och effektiviteten hos någon som har jobbat för mycket för länge försämras. 

– Ska man ha hand om nio familjer under ett pass samtidigt som man är trött kan det vara svårt att ha översikt och lägga upp en bra plan. 

Via mejl skriver Pia Pauli att det långsiktiga arbetet fortgår. 

”I höst fortsätter vi det långsiktiga arbetet med organisations- och arbetsmiljöfrågor samt medarbetarnas möjligheter till kompetens- och löneutveckling. Inom förlossningsvården finns också en säsongsvariation, förlossningstalen sjunker under höst och vinter”, skriver hon. 

Men Carina Deréus tycker att frågan ligger lika mycket på politikernas bord. 

– Vi måste få bättre arbetstider och lön som är adekvat för vår kompetens och utbildning. Politiker måste få upp ögonen för det för nu behöver det bli bättre väldigt snart. 

UR ARKIVET:

Inslag från 2019 – Paret anmälde sjukhuset efter svåra födseln: ”Jag svimmade hela tiden”