Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Antalet fall minskar i alla åldersgrupper

Vaccinsamordnare Kristine Rygge.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FUSHION MEDICAL ANIMATION / STELLA PICTURES/DDP

Under föregående vecka minskade antalet bekräftade fall av covid-19 med 13 procent i Västra Götalandsregionen. 

Förra veckan upptäcktes 4 432 nya fall.

– Vi måste verkligen förvalta nedgången väl. Vi har fortfarande alldeles för många personer som smittas i vår region. Pandemin pågår fortfarande för fullt, här och nu, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i regionen.

I går kom siffrorna för antalet nya bekräftade fall av covid-19 under föregående vecka, vecka 19. 

Antalet nya fall fortsätter att minska för fjärde veckan i rad, och jämfört med vecka 18 hade antalet nya bekräftade fall minskat med 13 procent.

– Vi ser en minskning av antalet fall i alla åldersgrupper under förra veckan, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

På onsdagsförmiddagen fanns totalt 254 inneliggande covid-patienter på något av sjukhusen i regionen. Det är en minskning från tisdagen då 271 personer vårdades på sjukhus för covid-19.

Av de 254 fick 52 personer vård på intensiven.

”Måste förvalta nedgången väl”

– Det är bra att vi har en fortsatt minskning av antalet fall, även om vi skulle vilja att det går fortare. Vi måste verkligen förvalta nedgången väl. Vi har fortfarande alldeles för många som smittas i vår region. Och det kan vända väldigt snabbt uppåt igen. Vi kan få nya stora utbrott, säger Thomas Wahlberg.

Han menar att det nu gäller att vinna tid så att allt fler hinner vaccineras:

– Därför måste vi fortsätta följa alla de råd och rekommendationer som finns. 

Inte fritt fram för privata kalas

Thomas Wahlberg konstaterar under onsdagens presskonferens att han är en ”försiktig general” och att de lättnader som införs 1 juni gällande bland annat deltagarantal vid olika allmänna sammankomster, inte innebär att det är fritt fram för privata kalas och festligheter.

– Det är viktigt att poängtera att det inte handlar om att vi i det privata ska börja umgås med andra, att börja umgås med personer vi normalt sett inte träffar. Vi ska inte sluta hålla avstånd eller använda munskydd i kollektivtrafiken och inomhus där det är trångt. De sakerna gäller fortsatt. Där får vi inte släppa efter. Vi måste fortsätta hålla i hårt så att det inte vänder uppåt igen, säger han.

Västra Götalandsregionen, som i nuläget befinner sig i vaccineringsfas fyra och vaccinerar personer som är 50 år och äldre, fortsätter att utöka antalet vaccineringsställen. På onsdagen öppnade Scandinavium upp för massvaccination. 

Brist på vaccin närmsta veckorna

Samtidigt förklarade vaccinsamordnaren Kristine Rygge på onsdagen att det för närvarande råder brist på vaccin.

– Det är jättemånga som ska ha dos två de närmsta veckorna och vi ska självklart se till att de blir färdigvaccinerade. Därför kommer det att gå ut färre doser till nya vaccinationer, Men det kommer fler doser vecka 23 och 24. Då ser det bättre ut, säger hon.