Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kris på sjukhuset: ”Som ett tältläger”

Martin Hulldin på Vårdförbundet beskriver dagsläget som väldigt ansträngt.
Situationen på Södra Älvsborg sjukhus i Borås är ohållbar.Foto: REHNMAN LENNART / GT / EXPRESSEN

Tidigare i somras larmade personal på Södra Älvsborgs sjukhus om att svårt sjuka patienter vårdades i sjukhusets korridorer.

Problemet är fortfarande en verklighet och nu planerar sjukhuset att anstränga sig ytterligare.

– Vi har tagit in ett extra vårdteam för akuta insatser, säger Espen Amundsen, biträdande sjukhusdirektör på SÄS, till BT.

I början av juli beskrevs situationen på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås som ohållbar.

Patienter, många av dem svårt sjuka, placerades i sängar i korridorerna och personalbristen var hög.

Den biträdande sjukhusdirektören Esben Amundsen säger till BT att man efter ett chefsmöte tagit in extra personal för att råda bot på problemet.

– Vi har tagit in ett extra vårdteam för akuta insatser. Vi övervakar situationen dagligen och försöker göra allt vi kan för att få ner arbetsbelastningen, säger han till tidningen.

”Som ett tältläger”

Martin Hulldin på Vårdförbundet beskriver dagsläget som väldigt ansträngt.

– Det är lite som ett tältläger i korridorerna. Många har gjort en slags ombonad runtom sängarna med lakan för att få lite integritet. Det känns ovärdigt. Det är en nödlösning på grund av personalbrist. Vi behöver fler sjuksköterskor, säger han till BT.

Hur många patienter som faktiskt ligger i korridorerna varierar från dag till dag. I början av juli var räddningstjänsten på sjukhuset för att kontrollera att situationen inte innebar en ökad fara vid brand.

För att bibehålla säkerheten måste nu sjukhusstängarna stå på speciellt utmarkerade områden i korridorerna.