Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fortsatt blodbrist i Göteborg – tvingas köpa in blod

Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Det är fortsatt blodbrist i Göteborg. I veckan har Sahlgrenska tvingats göra stödköp från andra regioner, skriver GP.

– Vi måste se till att klara av patientsäkerheten om det kommer olyckor och erfarenhetsmässigt måste vi ha marginaler för de olika blodgrupperna, säger Lena Lyxe, enhetsöverläkare på Sahlgrenska till GP.

Efter de allvarliga knivdåden i Göteborg gick sjukvården ut och vädjade till blodgivare att komma och lämna blod. 

Då var det akut blodbrist på blodtyperna 0 och B. 

IFK Göteborg försökte göra sin del för att få in fler blodgivare och erbjöd gratisbiljetter till dem som gick och lämnade blod.

Men det råder fortfarande blodbrist på Sahlgrenska och sjukhuset har behövt göra stödköp från andra regioner under måndagen och tisdagen, skriver GP.

– Patienterna tar ju inte semester, det är ju så att vi behöver blod hela sommaren. Olyckor, transplantationer och cancerpatienter finns året runt, säger Lena Lyxe, enhetsöverläkare och medicinskt ansvarig för transfusionsmedicin på Sahlgrenska till GP.

”Måste klara patientsäkerheten”

Sahlgrenska har alltid ett lager för att klara av att hantera oförutsägbara händelser. Men nu börjar detta lager sina.

– Vi måste se till att klara av patientsäkerheten om det kommer olyckor och erfarenhetsmässigt måste vi ha marginaler för de olika blodgrupperna, säger Lena Lyxe till GP.

Det är vanligt att det blir blodbrist under semestertider och Sahlgrenska jobbar ständigt med att se över hur de arbetar med blodgivarenheterna, skriver tidningen.