Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fortsatt Alliansstyre är troligt i Varberg

Ann-Charlotte Stenkil, M, Kommunstyrelsen ordförande i Varberg.Foto: Pressbild

Varberg kommer fortsatt att styras av alliansen. 

Det blev klart efter kommunvalet under natten.

Moderaterna tappade procentenheter och trots att Miljöpartiet som man regerat med tidigare åkt ur tror man sig kunna forsätta regera, genom att förhandla med SPI Välfärden.

Varberg kommun har två valkretsar och därför gäller en treprocentspärr för att ta sig in i styrandet av kommunen. 

Varberg var allianslett under förra mandatperioden, dessutom hade man stöd av Miljöpartiet.

Efter söndagens valresultat hamnade dock MP på 2,9 procent och klarade sig alltså inte kvar. Vidare tappade Moderaterna 2,5 procent mot föregående val men Liberalerna och Centerpartiet ökade, med 2,4 respektive 1 procentenhet.

Ska förhandla med nytt parti

Det gör att alliansen sitter på 30 av av 61 mandat i kommunen, för att få en säker majoritet planerar man nu att förhandla med SPI Välfärden, som ser ut att precis klara sig kvar. SPI beskriver sig som tvärpolitiskt och menar att man står utanför höger–vänster-skalan.

– Vi får ta ett samtal med SPI också, som har två mandat, säger Ann-Charlotte Stenkil, M, Kommunstyrelsen ordförande i Varberg.

Kommer du att fortsätta som kommunstyrelsens ordförande?

– Ja, Moderaterna är det största partiet inom alliansen och har varit så genom alla år. Det får vi alltså utgå från. Jag är nöjd med resultatet, vi tappade lite men jag är ändå nöjd över att vi ser ut över att kunna behålla styret, säger Stenkil.

Vänsterblocket tappade, då Socialdemokraterna gick från 32 till 28,2 procent. Vänsterpartiet ökade med en procentenhet.

GT har sökt oppositionsrådet Jana Nilsson, S.