Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anne-Christine sågar GW:s teori om försvunna brodern

Kjell Åke Johansson, 16, försvann från Göteborg tillsammans med sina kompisar för 52 år sedan.
Berit och Anker Johansson, Anne-Christine och Kjell Åkes föräldrar, tillsammans med en bild på sin son.Foto: BJÖRN GULLANDER
En sida i GT från den 21 oktober år 1965.

I över 50 år har Gay, Jan Olof, Kjell Åke och Hybner varit försvunna – och i "Veckans brott" lanserade kriminologiprofessorn Leif GW Persson sina teorier om deras öden.

Kjell Åkes syster Anne-Christine köper ingen av dem.

– Jag har svårt att tro det. Det får stå för GW, säger hon.

Gay Karlsson var 22 år gammal, Jan Olof Dahlsjö var 21 och Kjell Åke Johansson var bara 16.

Det var den 29 juli år 1965 – och det var sista gången som någon hörde av dem. Sommardagen var blåsig och regnig och de tre vännerna syntes till i en blå Volvo PV 444 i Göteborg. De hade berättat att de planerade en campingtur till Åsa och det var den som Kjell Åkes familj trodde att de gett sig av på när han och hans kamrater aldrig kom hem.

 

LÄS MER: Pojkarna har varit försvunna i över 50 år

 

Men tiden gick och det fanns inga spår efter pojkarna. Än i dag, snart 52 år senare, är deras försvinnande höljt i dunkel och "Dahlsjöfallet" har förblivit ett mysterium i den svenska kriminalhistorien.

– Jag går inte och tänker på det varje dag, men ibland dyker det upp och jag funderar på vad som hände. Levde han sedan? Har han haft ett bra liv? Det finns många sådana tankar, säger Kjell Åke Johanssons syster Anne-Christine.

Kjell Åke Johanssons syster Anne-Christine.Foto: NIKLAS MAUPOIX

GW om "Dahlsjöfallet" i "Veckans brott"

Den stora gåtan har nu uppmärksammats på nytt när kriminologiprofessorn Leif GW Persson analyserade den på bästa sändningstid i SVT: "Veckans brott" i tisdags.

– Det är ett frågetecken som är outrättat, säger Leif GW Persson i programmet.

En av Grodmansligans dräkter finns bevarade än i dag. Foto: ROBIN ARON

Teorierna om Gay, Jan Olof och Kjell Åkes öden är många. En är att de var inblandade i den aktuella dagens stora händelse i Göteborg. Klockan 14.13 rusade rånare in i Skandinaviska Banken vid Gamlestadstorget. 

En höll vakt och medan andre, som bar kvinnokläder och hade blond peruk och lösbröst, hoppade över disken till kassorna. De sköt åt alla håll och en träffade sig själv i benet när han överfölls av en kund. Under sina kläder hade gärningsmännen dykardräkter och efteråt sprang de mot Säveån.

Dömdes för "grodmansrånet"

Efter rånet dömdes tre män.

– Vi borde aldrig åkt fast, men jag hade fel kumpaner, har "Grodmansligans" ledare berättat för GT.

Att de tre försvunna grabbarna hade något med "grodmansrånet" att göra är däremot inget som Leif GW Persson tror på. Det ska inte heller polisen ha gjort.

– "Grodmansrånet" kan vi nog stryka från vår agenda. Det blir för långsökt, säger GW i "Veckans brott".

 

LÄS MER: Han bryter tystnaden efter "grodmansrånet"

 

Också en fjärde ung man försvann i Västsverige den torsdagen i mitten av 60-talet. Han var en 18-årig konstnärsson vid namn Hybner Lundqvist. "Hybbe" hade varit på semester i Skåne med sin familj och liftade sedan därifrån. I Göteborg skickade han ett vykort till sina föräldrar – men inte heller de fick återse sin son.

I "Veckans brott" lanserade kriminologiprofessorn Leif GW Persson – här tillsammans med programledaren Camilla Kvartoft – sin teori om "Dahlsjöfallet.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Precis som Gay, Jan Olof och Kjell Åke – som var nybliven pappa – är han borta sedan dess. Författaren Eva Kullenberg som skrivit boken "29:e juli 1965 och andra olösta försvinnanden" har tidigare sagt att hon inte tror att "Hybbe" har något att göra med de andra.

Men i "Veckans brott" säger Leif GW Persson att det ter sig som ett märkligt sammanträffande.

Kan "Hybbe" ha stött på kamrattrion och hängt med dem, undrar GW.

Det är en fråga på vilken det ännu inte finns något svar.

GW: "Vad har hänt?"

Anne-Christine vill tro att hennes bror försvann av en anledning, men enligt Leif GW Persson är det en större sannolikhet att det helt enkelt är så att Kjell Åke Johansson och hans vänner råkade ut för en olycka.

– Vad har hänt då?, säger GW i "Veckans brott" och utvecklar sedan själv:

– De har en nio år gammal bil som väl inte är i bästa skick. De ska på någon form av semesterresa. Man åker söderut längs Västkusten och där finns många möjligheter att köra i vattnet. Skulle jag rangordna vad som hänt så blir det följande: En olyckshändelse och att de och bilen hamnat ute i Västerhavet. Det andra är att den som kört har fått någon idé i huvudet att medvetet hittat på någonting som gjort att de andra åkt med av bara farten.

Försvunne Gay Karlsson.Foto: PRIVAT

De teorierna delas inte av Anne-Christine.

Ingen av dem.

– Visst, det kan ha varit en olyckshändelse men det är inget som jag tror. Det finns faktiskt människor som påstår sig ha sett och träffat Kjell Åke och Janne senare. Har de ljugit då? Det kan så vara, men att de var med om en olyckshändelse får stå för GW, säger hon.

 

LÄS MER: Beskedet efter kritiken mot Leif GW Persson och "Veckans brott"

 

Vad säger du om GW:s andra tanke, att "någon fått någon idé i huvudet"?

– Jag har svårt att tänka mig att man medvetet skulle utsätta sina vänner för något sådant.

Anne-Christine tror inte heller att "Hybbes" försvinnande kan kopplas samman med hennes brors.

– Även om det är märkligt att de försvinner samma dag så tror inte jag att det finns något samband.

Jan Olof Dalhsjö var 21 år gammal när han försvann.Foto: POLISEN

Kjell Åkes systers förhoppning

Leif GW Persson är å sin sida övertygad om att någon förr eller senare kommer att hitta bilvraket i havet utanför Västkusten.

I tidningsartiklar från den tiden går att läsa att polisen finkammade badplatser i Åsa och att man genomförde spaningar i Stockholm, Göteborg och Norrland. Men det gav inga resultat. Trots att det gått många år hoppas Kjell Åkes syster Anne-Christine att någon som eventuellt vet något kan samla mod till sig och dela med sig av informationen.

– Jag tror det kan vara så att det någonstans finns människor som sitter inne med upplysningar, säger hon.

Leif GW Perssons teorier om "Dahlsjöfallet"

# De unga männen råkade ut för en olycka när de satt i bilen och bilen ligger någonstans på havets botten.

– Visst, det kan ha varit en olyckshändelse men det är inget som jag tror. Det finns faktiskt människor som påstår sig ha sett och träffat Kjell Åke och Janne senare. Har de ljugit då? Det kan så vara, men att de var med om en olyckshändelse får stå för GW, säger försvunne Kjell Åke Johanssons syster Anne-Christine.

 

# Föraren av bilen fick någon idé i huvudet och hittade medvetet på någonting.

– Jag har svårt att tänka mig att man medvetet skulle utsätta sina vänner för något sådant, säger Anne-Christine.

 

# Gays, Jan Olofs, Kjell Åkes försvinnande kan ha något samband med Hymners.

– Även om det är märkligt att de försvinner samma dag så tror inte jag att det finns något samband, säger Anne-Christine.