Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre försvunna syskonen har dykt upp hos sina föräldrar

De tre syskonen försvann spårlöst i somras och i september och rikslarm utfärdades. 

En misstanke var att de kunde ha förts utomlands.

På torsdagskvällen dök de upp hemma hos sina föräldrar, skriver DN

– Det var mycket rörande. En sån där stund som hade kunnat spelas in men aldrig bli så bra på film som i verkligheten, säger Ulf Ahlstedt, pappans advokat till tidningen. 

De försvunna syskonen från Angered blev en riksnyhet – den yngsta av dem försvann från ett familjehem i Bohuslän i september och då uppdagades det att hennes två äldre syskon, båda i yngre tonåren, försvunnit under sommaren men att det inte hade anmälts. 

Barnen omhändertogs akut i maj i år efter beslut av stadsdelsnämnden Angered.

Enligt socialtjänstens utredning hade barnen farit illa under flera år.

”Barnen lever i en familj som präglas av en hederskultur och bristerna i hemmet innebär att det finns en påtaglig risk för att barnens hälsa och utveckling allvarligt kan komma att skadas”, skrev stadsdelsnämnden.

Dök upp på torsdagskvällen 

Efter försvinnandet begärdes föräldrarna häktade misstänkta för människorov men släpptes då tingsrätten inte ansåg att bevisningen räckte.

Barnen var dock alltjämt försvunna fram till på torsdagskvällen då de tre syskonen dök upp vid hemmet i Angered, skriver Dagens Nyheter. Det är pappans advokat Ulf Ahlstedt som uppger det för tidningen.

Han säger att det vid tillfället bara var mamman som var hemma men att han blev kontaktad och åkte sedan till bostaden för att se att barnen återförenades med sin pappa.

– När pappan kom så var det oerhört starka känslor. Du kan ju tänkta dig. De gick mellan sina föräldrar och klängde på dem, säger advokaten Ulf Ahlstedt, till Dagens Nyheter och beskriver det hela som ”mycket rörande”.

Har körts till hem 

Ulf Ahlstedt uppger vidare för DN att föräldrarna ska träffa socialtjänsten under fredagen för att diskutera barnen och deras framtid.

Barnen ska ha körts till familjehem av pappan som ska vara tilltänkta som hem. Socialtjänsten har dock inte tagit något beslut om det ännu, enligt DN.

– De här hemmen är preliminärt vidtalade och det ska undersökas om de kan fungera som familjehem, säger Ulf Ahlstedt, till DN.