Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försvunna järven klarar sig själv i vildmarken

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Arkivbild. Den här järven bor i en annan djurpark.
Foto: SANNA DOLCK / KVP

Järven Joplin som rymde från Nordens Ark för två månader sedan är fortfarande försvunnen.

Men hon verkar klara livet i det fria galant.

– Vi vet var hon är. Vi vet att hon lever. Men vi har inte fått tag i henne än, säger Ewa Wikberg, zoologisk chef på djurparken, till DN.

Järvhonan Joplin skulle skickas till Moskva för att bilda ett nytt avelspar, som en del av det bevarandearbete som hon ingår på Nordens Ark i Hunnebostrand.

Men i maj lyckades hon rymma och i djurparken var personalen främst bekymrad över faran för biltrafiken. Annars antogs järven klara sig fint i den svenska naturen.

Det har hon också gjort. Joplin är ännu inte tillbaka på Nordens Ark utan lever fortfarande i det vilda – två månader senare.

Hon har aldrig tidigare behövt jaga själv eftersom hon är född i fångenskap men zoologiska chefen Ewa Wikberg säger till DN att hon säkert löser matfrågan utan problem.

Arkivbild. Den här järven bor i en annan djurpark
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Har installerat kameror i skogen

– Hon kan äta allt. Fågelägg, trafikdödade djur, daggmaskar och insekter. I parken har vi ju gömt och hängt upp mat till henne på olika ställen, så hon är van vid att behöva leta föda, förklarar hon för tidningen.

Ewa Wikberg tror dock att järvhonan kommer att dyka upp och kunna hämtas hem till Nordens Ark. Ett flertal sms-kameror har satts upp i området och när ett vilt djur dyker upp utlöses kameran och skickar bilden till Ewa Wikbergs telefon, skriver DN. 

Dock har Joplin inte synts till ännu.

– Men vi har helt säkra observationer på att hon håller sig kvar här i närheten och att hon är vid liv. Senast var det en före detta djurskötare som såg henne och vi har fått god hjälp av allmänheten med liknande observationer. Hon verkar trygg i sitt nya liv, säger Ewa Wikberg till DN.

SE FLER NYHETER: Är Harald Sveriges mest vältränade 96-åring?

Är nästan blind och döv men tränar varje dag