Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarsministern vill se nytt amfibieregemente

Peter Hultqvist under pågående Folk och Försvars rikskonferens.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Göteborgs hamn.Foto: PRESSBILD / GÖTEBORGS HAMN

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, vill se ett amfibieregemente i Göteborg.

– Det kommer jag att föreslå i förhandlingarna med de andra partierna och hoppas det finns med i en kommande försvarsproposition, säger Hultqvist till GP.

Mellan åren 2000-2004 fanns i Göteborg Älvsborgs amfibieregemente, men i dag går det under namnet Göteborgs garnison/Försvarsmedicincentrum.

Nu säger försvarsminister Peter Hultqvist, S, att han åter vill se ett amfibieregemente i Göteborg.

– Ett amfibieregemente ska förläggas i Göteborg. Det kommer jag att föreslå i förhandlingarna med de andra partierna och hoppas det finns med i en kommande försvarsproposition. Det måste vi försöka verkställa, säger han till GP.

Sveriges politiker är överens om att det svenska försvaret måste stärkas. Däremot skiljer sig synen på hur man ska göra det och anslagen, summan som ska läggas på försvaret, mellan partierna.

– Det som händer nu är att vi har bjudit in samtliga partier för att reda ut vad som skiljer de olika förslagen och beräkningarna. När den processen är klar kommer jag att bjuda in till nya förhandlingarna för att åstadkomma en försvarsproposition, säger Peter Hultqvist till GP.

Hultqvist deltar på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Vid sitt tal under måndagen talade han bland annat om att antalet värnpliktiga måste öka.

Göteborgs hamn viktig

En tredjedel av Sveriges import och export går genom Göteborgs hamn. Det gäller även nära hälften av landets råolje­import. 

Senast under gårdagen sa svenska Försvarsmaktens marinchef Jens Nykvist att han hoppas på en amfibiebataljon för att bättre kunna skydda Göteborg.

Peter Hultqvist är inte den förste politikern att föreslå att Göteborgs garnison ska uppgraderas till ett regemente. Lokala politiker som David Josefsson, M, har tidigare föreslagit detsamma i en riksdagsmotion.