Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarsmaktens svar på övningskritiken i skärgården

Försvaret har ökat antalet övningsdagar i Göteborgs södra skärgård.
Foto: HAMPUS HAGSTEDT / FÖRSVARSMAKTEN

Försvarsmakten har fått kritik för ökningen av militära övningar i Göteborgs södra skärgård.

Nu medger försvaret att informationen hade kunnat skötas på ett annat sätt.

– Vi kunder ha varit bättre, rent pedagogisk, säger överste Peter Fredriksson enligt GP.

Militären har ökat sin närvaro i Göteborgs södra skärgård. Tidigare 20 dagars övningsverksamhet i området har utökats till 115 dagar. Till en del boendes förtret.

Kritikerna har bland annat hävdat att övningarna är ett hot mot den marina miljön och att bullerstörningarna från skjutandet stör de som bor i området, skriver GP

I Facebook-gruppen Skärgårdsuppropet har en hel del klagomål handlat om att övningarna inte har hållit sig till de tider som uppgivits.

På grund av alla klagomål kallade försvaret till en digital pressträff, där de förklarade orsaken till att man ville utöka antalet övningsdagar i området.

– För att kunna skydda Göteborg och dess hamninlopp, som är ett av våra uppdrag, måste vi få möjlighet att öva i området. Hamnen är en av de viktigaste i Norden, säger överste Peter Fredriksson enligt GP.

Tar hänsyn till fågellivet

Han förstår att de boende reagerar på den ökade närvaron – men påpekar att det inte sker några övningar på nya platser där de inte övat tidigare.

– Och hänsyn kommer att tas till tider på dygnet, säsong och perioder då exempelvis fågellivet är känsligt.

På en punkt medger han att försvaret hade kunnat sköta sig bättre: Information.

– Pandemin har delvis ställt till det – men ska jag vara självkritisk kunde vi ha varit bättre rent pedagogiskt och dessutom ha fört ut informationen på ett modernare sätt, som via internet och sociala medier, säger Peter Fredriksson.