Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarsanställda saboterar anti-Natodemonstration

Försvarsmaktens övning Aurora har mött protester - nu slår anställda i Försvaret tillbaka.
Via en uppmaning på sociala medier skulle demonstrationen saboteras.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Demonstratnerna protesterar mot Natos inblandning i Försvarsmaktsövningen Aurora 17.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anställda inom Försvarsmakten har hörsammat en uppmaning att sabotera ekonomin för organisationen som demonstrerar mot försvarsövningen Aurora 17. 

Det avslöjar SVT Väst.

Minst ett 20-tal försvarsanställda ska ha gjort kostsamma insättningar hos arrangörerna med meddelanden som "Idioter" och "Stolt officer".

Det är arrangörerna bakom lördagens demonstration i Göteborg som fått små insättningar om en krona på sitt Swish-konto efter en uppmaning att sabotera arrangörernas ekonom på Facebook. 

För varje insättning har arrangörerna fått betala det dubbla. 

Och SVT Väst, som tagit del av en lista över namn och telefonnummer på de som skickat enbart en krona till arrangörerna, uppger att minst ett tjugotal är anställda vid Försvarsmakten eller Hemvärnet.

Insättningarna kan kopplas till en kampanj mot arrangörerna som drivs på sociala medier, både på Facebook och Twitter.


LÄS MER: Militär intar Göteborg under Aurora 17

Sanna Ghotbi (FI)
Foto: PRIVAT / PRIVAT

"Idioter, Lyft blicken!"

– Det är pengar som ska gå till att trycka affischer, betala för resor för människor som vill komma och demonstrera med och sådana saker, säger en av arrangörerna, Sanna Ghotbi (FI), till SVT Väst som också varit i kontakt med flera av de som gjort insättningarna.

Flera av de anställda ska också ha skrivit meddelanden i anslutning till inbetalningarna som "mvh stolt officer"., "Idioter, Lyft blicken!" och "Stöd Aurora"

– Det var en kul grej via Facebook, säger en officer till SVT.

– Jag skickade inte pengarna som officer och försvarsanställd utan som privatperson, säger en annan.


LÄS MER: Öb om försvarsmaktsövningen Aurora 17


Nato-militär i Aurora 17

SVT Väst hänvisar till en uppförandekod inom Försvarsmakten som kan strida mot agerandet och representanter för myndigheten säger att "det inte är okej att försvåra för människor som vill utöva sin rätt till demokratiska uttryck, men att personalärenden behöver prövas individuellt".

Försvarsövningen Aurora 17 har pågått hela veckan och samlar även militärpersonal från andra länder, däribland från länder knutna till Nato. Det är kopplingen till Nato som skapat debatt. 

Arrangörerna av en demonstration mot övningen har samlat in pengar via betaltjänsten Swish. Bakom demonstrationen finns enligt arrangörerna 33 partier och organisationer, däribland Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ, Fredrörelsen på Orust och Kommunistiska partiet.