Advokat Inger Rönnbäck menar att vittnet Billy Bertilssons berättelse öppnar för att någon annan kan ha mördat Lisa Holm. Foto: ANDERS YLANDERAdvokat Inger Rönnbäck menar att vittnet Billy Bertilssons berättelse öppnar för att någon annan kan ha mördat Lisa Holm. Foto: ANDERS YLANDER
Advokat Inger Rönnbäck menar att vittnet Billy Bertilssons berättelse öppnar för att någon annan kan ha mördat Lisa Holm. Foto: ANDERS YLANDER
Nerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse i tingsrätten. Nu är Hovrätts-processen igång. Foto: Adam Ihse/TtNerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse i tingsrätten. Nu är Hovrätts-processen igång. Foto: Adam Ihse/Tt
Nerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse i tingsrätten. Nu är Hovrätts-processen igång. Foto: Adam Ihse/Tt
Den pensionerade polisen Billy Bertilsson ska vittna – men det kan bli via telefon efter att han blivit hotad. Foto: Tore SahlströmDen pensionerade polisen Billy Bertilsson ska vittna – men det kan bli via telefon efter att han blivit hotad. Foto: Tore Sahlström
Den pensionerade polisen Billy Bertilsson ska vittna – men det kan bli via telefon efter att han blivit hotad. Foto: Tore Sahlström

Försvarets vittne ska visa ny mordlösning

Publicerad

Inger Rönnbäck menar att den pensionerade polismannen Billy Bertilssons vittnesuppgifter visar att någon annan än Nerijus Bilevicius kan ha mördat Lisa Holm.

Bertilssons vittnesmål äventyras dock på grund av hot mot hans familj.

– Jag ska ha ett möte med domaren i morgon, säger den pensionerade polismannen.

Rättegången gällande mordet på Lisa Holm har fått en ny vändning.

När den tredje rättegångsdagen inleddes i Göta hovrätt under måndagen accepterade rätten Lars-Göran Wennerholms begäran om att blixtinkalla ett nytt vittne.

Wennerholms begäran lämnades in till hovrätten under helgen. Vittnet som åklagaren har kallat in är en direkt kontring på att hovrätten i förra veckan accepterade Inger Rönnbäcks begäran att få höra den pensionerade polismannen Billy Bertilsson under rättegången.

Genom att höra en av Lisa Holms kolleger vid kaféet i Blomberg vill åklagaren eliminera tyngden i Billy Bertilssons uppgifter.

I både polisförhör och för GT har den pensionerade polismannen berättat om hur han såg en svart SUV stå parkerad vid kaféet i Blomberg vid 18.10 under söndagen den 7 juni – drygt 16 minuter innan det sista livstecknet av Lisa Holm gjordes.

Mördaren kan ha suttit i bilen

Inger Rönnbäck utesluter inte att Lisa Holms mördare kan ha suttit i den svarta bilen.

– Det finns väldigt många möjligheter kring vem som har gjort det här. Jag vill inte spekulera i det, men jag vill med det här förhöret visa att det finns olika lösningar att tänka på, säger Inger Rönnbäck.

Lars-Göran Wennerholms blixtinkallade vittne, Lisa Holms kollega, har i polisförhör berättat om hur hon lämnande kaféet vid 18.15-tiden den 7 juni. Precis som Lisa Holm skulle hon åka moped hem från arbetsplatsen. När hon lämnande kaféet har hon berättat att det inte stod någon främmande bil på baksidan där både hennes och Lisa Holms moped stod parkerad.

Lars-Göran Wennerholm medger att hans nya blixtinkallade vittne är en direkt kontring på försvarets begäran att få höra Billy Bertilsson.

– Hon har ju varit vid platsen efter att han har varit där och då får inte hans uppgifter någon större betydelse, säger åklagaren.

Inger Rönnbäck menar dock att Bertilsson uppgifter är intressanta.

– Det här är en bil som står där vid en intressant tidpunkt och som vittnet kan beskriva närmare kring hur den stod där. Det öppnar för andra lösningar, säger Inger Rönnbäck.

Ska ha möte med domaren

De nya förhören med Lisa Holms kollega och den pensionerade polisen är planerade att hållas i hovrätten på fredag.

Frågan är om Billy Bertilsson kommer att vittna. Sedan att det blev känt att han har kallats som vittne i hovrätten har hans familj mottagit flera hot.

– Jag är inte hotad till livet men det är massa andra saker. Det är säkert 50 personer som har hört av sig. Jag har arbetat som polis i över 40 år och är van vid sådant här men familjen gråter ju, säger Billy Bertilsson.

På grund av hoten vill han nu helst avstå från att vittna.

– Jag tycker att det hade räckt med polisförhöret som jag gjorde i fredags, men måste jag vittna så gör jag det. Helst så gör jag det i så fall via telefon.

Billy Bertilsson berättar att ett slutgiltigt beslut angåendes hans vittnesmål kommer att tas under tisdagen.

– Jag vet inte riktigt hur det blir, men jag ska ha ett möte med domaren i morgon. Vi får se vad som händer.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER