Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Försvarets plan: Frun ska ge Nerijus alibi

Nerijus Bilevicius nekar fortsatt till mordet på Lisa Holm - som han dömdes till livstids fängelse i tingsrätten för – och för att styrka hans inställning har advokaten Inger Rönnbäck blixtinkallat olika vittnen. Foto: Adam Ihse/Tt
Här ankländer han till hovrätten på fredagen. Foto: Anders Ylander.

Under förmiddagen ska Nerijus Bilevicius hustru höras via videolänk.

Foto: Fredrik Lennander
Lisa Holm. Foto: Polisen/Privat
Advokaten Inger Rönnbäck.

Han såg en mystisk svart SUV som stod parkerad utanför kafét där Lisa Holm jobbade.

Men åklagaren försökte tillintetgöra pensionerade polisen Billy Bertilssons vittnesmål under rättegången - genom tidsangivelser från en av Lisa Holms kolleger.

– Jag ser inga människor och inga andra fordon, säger Billy Bertilsson i rätten.

Den näst sista förhandlingsdagen i hovrätten är den viktigaste för försvaret.

Nerijus Bilevicius, 35, nekar fortsatt till mordet på Lisa Holm - som han dömdes till livstids fängelse i tingsrätten för – och för att styrka hans inställning har advokat Inger Rönnbäck blixtinkallat olika vittnen.

På fredagseftermiddagen vittnade den pensionerade polisen Billy Bertilsson för första gången.

Han passerade kaféet i Blomberg minuterna innan Lisa Holm senast sågs i livet efter att han varit på söndagsmiddag på Kinnekullegården. I rätten berättade han hur han såg en ljus bil, och en mörk stor SUV–bil som parkerat snett på norra delen om kaféet.

– Jag ser inga människor och inga andra fordon. Vi konstaterar att dörren till kaféet är stängd, säger Bertilsson och berättar att en moped stod parkerad söder om kaféet med hjälmen hängande på styret.

Kollega såg inga bilar

Iakttagelsen gjorde han mellan klockan 18.10 och 18.15, cirka tio minuter innan Lisa Holm ska ha börjat bete sig hemåt, och han är säker på tiden eftersom han tittade på klockan strax innan.

Men åklagaren ber en av Lisa Holms kolleger, som lämnade kaféet klockan 18.15 att berätta om sina iakttagelser:

– Jag frågade om jag kunde gå före dem till min moped och det fick jag. Så de gjorde det sista och kollade om allt var släckt och så. Så då gick jag ut till min moped.

Vet du vad klockan var?

– Cirka 18.15, svarar hon.

Var stod din moped?

– Precis bredvid Lisa Holms, säger kollegan.

Ser du något annat där, det är ju en parkeringsplats där?

– Nej, det är bara våra mopeder.

Åklagaren menar därmed att Billy Bertilssons iakttagelse saknar relevans eftersom det finns en senare iakttagelse från samma plats, som gjordes innan Lisa Holm lämnade kaféet.

Frun bröt ihop

Tidigare under fredagen förhördes även Nerijus Bilevicius fru på nytt. Förhöret med henne i tingsrätten fick avbrytas i förtid efter kaos med tolkningen. Den här gången blev det jättestrul igen.

Irina Bileviciene fanns med på länk från en domstolssal i Litauen. Den litauiske och den svenske domaren var oense om det var svensk eller litauisk lagstiftning som skulle gälla – och man behövde ta en paus för att komma överens om hon skulle avge ed eller inte.

När förhöret väl återupptogs ändrade hustrun sina tidigare vittnesuppgifter om mordkvällen.

"Hon har varit tjurig, trotsig, gråtit och ändrat sin historia", skriver GT:s reporter Johan Ronge i liverapporteringen.

– Jag ljög inte men det var så att jag var pressad, säger hustrun i rätten.

Gråten kom när hon skulle berätta om sin tid som häktad i Sverige. Nerijus Bilevicius hustru bröt ihop och tårarna rann längsmed kinderna.

Senare förhördes även DNA-experten Anne Kihlberg och Arne Jönsson, Nerijus Bilevicius arbetsgivare.

Rättegången avslutas på måndag med slutpläderingar.