Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försvaret bygger upp ett fältsjukhus

Expressen TV sänder direkt.
Arbetet med att slå upp fältsjukhuset inleddes på måndagen.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvaret började på måndagen bygga ett fältsjukhus vid Östra sjukhuset i Göteborg.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fältsjukhuset ska rymma 20 intensivvårdsplatser.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
De första intensivvårdsplatserna väntas stå klara på onsdagen.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvaret arbetar febrilt under måndagen.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fältsjukhuset håller på att byggas vid Östra sjukhuset.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetet på platsen pågår.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Här bygger försvaret ett fältsjukhus vid Östra sjukhuset i Göteborg.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarsmakten på plats vid Östra sjukhuset.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fältsjukhuset ska bemannas av sjukvårdens personal, inte Förvarsmaktens.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 11

Här vid Östra sjukhuset i Göteborg blixtbygger försvaret ett fältsjukhus som ska stå klart under veckan.

Det blir 20 intensivvårdsplatser som ska hjälpa den civila sjukvården att möta den förväntade anstormningen av coronapatienter. 

– Vi jobbar så fort vi kan, säger Magnus Blimark, stabsläkare vid Försvarsmedicincentrum.

Försvarsmedicincentrum i Göteborg körde häromdagen till Stockholm med 80 lastbilar för att börja montera uppe ett fältsjukhus i Stockholmsmässan i Älvsjö. 

Nu har de fått i uppdrag att även bistå Västra Götalandsregionen i kampen mot coronaviruset och covid-19. 

Försvarsmakten började under måndagen bygga ett fältsjukhus i anslutning till Östra sjukhuset i Göteborg. Sjukhuset som byggs i Stockholm rymmer 30 intensivvårdsplatser, det som nu byggs i Göteborg rymmer 20. 

– Vi har fått i uppdrag att upprätta en fältintensivvårdsavdelning på Östra Sjukhuset i samarbete med dem. Vi har arbetet under helgen för att förbereda det arbetet på plats. I dag börjar vi resa tält och sedan kommer vi allteftersom utrusta den här enheten med medicinskteknisk utrustning, säger Magnus Blimark, stabsläkare vid försvarsmedicincentrum, på måndagen.

Bemannas av sjukvårdens personal

Fältsjukhuset kommer bemannas av sjukvårdens personal, inte av Försvarsmaktens. 

– Vi reser tälten och utrustar den med medicinteknisk utrustning. Vi kommer att ha driftspersonal på plats som ska sköta driften av fält-iva-enheten. Vi kommer också att ha medicinsk personal på plats som fungerar som instruktörer. De ska instruera den civila personalen i ur vår utrustning och miljö fungerar. Men det är Östra sjuhuset som har vårdgivaransvaret, säger Magnus Blimark.

På onsdag beräknas en del av fältsjukhuset att stå färdigt.

– Vi jobbar så fort vi kan. Normalt sett tar det cirka 72 timmar att bygga ett sådant här fältsjukhus. Men nu har vi fått uppgiften på väldigt kort varsel så vi behöver mobilisera utrustning från olika delar av landet och sätta ihop, säger Blimark.

Fältsjukhus för soldater

Logistiken är en utmaning, menar Blimark. Att fältsjukhusen är avsedda för krigssituationer och inte pandemier är en annan. 

– Det finns materiel i Försvarsmakten runtom i hela landet och uppgiften är att mobilisera allt vi kan på ett strukturerat sätt för att kunna stödja civil sjukvård. Det här innebär att vi behöver improvisera i vissa avseenden, säger Magnus Blimark och fortsätter:

– Det är modern utrustning men patientkategorin vi möter nu är en helt annan kategori än de som utrustningen är till för. Utrustningen är framtagen för soldater i fält. Den håller inte samma nivå som en svensk intensivvårdsplats, det gör den inte.

”Fältmässiga, enklare enheter”

När fältsjukhuset är färdigmonterat kommer det att bestå av 25 tält. Magnus Blimark förklarar att det är en del av ett sjukhuskompani som görs om till en större intensivvårdsenhet.

– Behovet är att stödja sjukvården med ventilatorkapacitet, andningsstöd, och det blir inga operationsenheter, bara intensivvårdsmoduler. Det är inga fullvärdiga intensivvårdsplatser som Östra sjukhuset normalt disponerar. Det är fältmässiga, enklare enheter som ändå tillför sjukhuset en betydande resurs, konstaterar Magnus Blimark.

Han berättar att försvaret även fått en förfrågan om att upprätta 50 vanliga vårdplatser.

– Vi tittar på den lösningen också. Men i samverkan med Östra har vi valt att upprätta intensivvårdsplatserna i första hand. När det är klart då kan fortsätta med vårdplatserna. Det blir del två i den här operationen. På den platsen som är angiven nu får vi bara plats med intensivvårdsdelen, säger han.

”Hygglig koll just nu”

Per Karlsson, förste chefsläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, säger till P4 Göteborg, att det utöver de 20 platserna finns utrymme för fler intensivvårdspatienter:

– Måste vi får vi väl öka och köra in fler respiratorer. Det har vi med i planen. Vi har ändå hygglig koll just nu. Men vi kan absolut inte ropa hej, för det kan smälla till på ett helt annat sätt. Just nu är vi ett steg före den här epidemin.

TV: Virusexpertens hoppfulla svar om corona

Johan Giseckes hoppfulla coronasvar