Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarar Dafgårds efter avslöjandet

Krögaren Leif Mannerström öser lovord över Familjen Dafgårds. Hans syn på företaget har inte förändrats efter avslöjandet om att det hittats hästkött i företagets köttbullar som sålts på Ikea.
Foto: Anders Ylander

GÖTEBORG. Leif Mannerströms förtroende för Familjen Dafgårds sviktar inte efter hästköttskandalen.

– Har Dafgårds blivit lurade så har jag blivit lurad, säger Göteborgskocken.

Man han vill inte kommentera att företaget nu hittat hästkött i sina egna prover.

Leif Mannerström är ett av Dafgårds ansikten utåt. Flera av företagets frysta färdigrätter är signerade Göteborgs mästerkock. Som matutvecklare har han under flera år lämnat in recept och smakar ut prover åt Dafgårds. Han står bland annat bakom företagets frysta kålpudding och Janssons frestelse.

Är du rädd att det kan finnas hästkött i några av dina produkter?

– Jag kan inte vara hundra procent säker, men jag tror inte det. Det skulle vara sjöhäst i så fall, säger Mannerström och fortsätter.

– Har Dafgårds blivit lurade så har jag blivit lurad.

Han var under tisdagen i kontakt med Dafgårds, då hade de inte fått svar på sina egna prover.

– Det är ett seriöst företag som anser att de blivit utsatta för bedrägeri. Det är klart att det är tråkigt och nu har det blåst upp något alldeles kopiöst.

Regelbundna kontroller

Han berättar att Dafgårds gör regelbundna kontroller av sitt kött. När de första avslöjandena om att man funnit hästkött i andra företags färdiglagade rätter så har de gjort ytterligare provtagningar på sina produkter.

Är du orolig att Leif Mannerström som varumärke kan ta skada av det här?

– Inte det minsta.

Kommer ert fortsatta samarbete att påverkas?

– Absolut inte. Tvärt om, det är ett fantastiskt företag. Det här kommer snart att blåsa över.

I dag kom uppgifter om att Dafgårds egna prover visar på spår av hästkött. När GT.se ringer tillbaka till Mannerström sitter han i möte på Grand Hôtel i Stockholm och har inte tid att prata.

Men vad säger du om de nya uppgifterna?

– Inget alls. Jag tycker absolut ingenting.

Inget fel på hästkött

Mannerström betonar att det inte är något fel på att äta hästkött i sig och ger exempel på restauranger som tillagar och serverar hästkött samt företag som använder hästkött i korv och salami.

Men i dessa fall vet man vad man får:

– Ja, det är allvarligt att om det står att det innehåller nötkött så ska det göra det. Man ska tala om vad det är man säljer.

Han själv serverar dock aldrig hästkött.

– Jag har en dotter som har väldigt många hästar så jag förstår husdjurstanken. Men det finns bönder som går och kelar med sina djur i hagen för att sedan slakta dem. Man jagar och skjuter djur, det är som det är.