Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvagad ledning i Västra Götaland

Håkan Linnarsson, S, ledamot i regionfullmäktige.Foto: Wahlström Image & Design AB
Johnny Magnusson, M, ordförande i regionstyrelsen.Foto: PRESSBILD

Både Moderaterna och Miljöpartiet backar i valet till regionfullmäktige i Västra Götaland.

Samtidigt växer SD och V, och nya partiet Demokraterna ser ut att ta mandat.

– Vi kommer att ha ett oklart parlamentariskt läge i regionen, säger Håkan Linnarsson, S, oppositionsråd i Västra Götalandsregionen.

Västra Götalandsregionen har senaste mandatperiod styrts av allianspartierna samt Miljöpartiet. Koalitionen bildades 2014 efter att Socialdemokraterna suttit vid makten i regionen i 14 år.

– Som det ser ut nu (läs valnatten) kommer det nuvarande styret att försvagas, och det är ingen uppbenbar majoritet för något block, säger Håkan Linnarsson, S, oppositionsråd i regionen, och fortsätter:

– Det är sannolikt att någon eller några Demokrater kommer att ta plats i regionfullmäktige. Och med både ett nytt parti och SD och V som växer, så kommer det att påverka blockförhållandena.

Moderaterna och Miljöpartiet går bakåt

Moderaterna tappar rejält, drygt sex procent, i landstingsvalet i Göteborg, när så gott som alla distrikt är räknade. Miljöpartiet går bakåt 5,4 procent medan KD går försiktigt framåt, knappt en procent. Socialdemokraterna är största parti även om partiet backar 1,5 procent.

–  Även om vi följer rikstrenden och går back något kommer S att vara störst i regionen. Det står klart när man tittar på de stora städerna, Trollhättan, Vänersborg, Mariestad, Skövde, Skara och Borås. Vi är störst i samtliga, säger Håkan Linnarsson.

Hur Västra Götalandsregionen kommer att styras kommande mandatperiod är alltså ovisst.

”Oklart parlamentariskt läge”

– Vi kommer att ha ett oklart parlamentariskt läge. Det ställer krav på att de krafter som vill utveckla regionen sätter sig ner och samtalar om vad som kan skapa en stabil framtid för regionen. Att använda knappa majoriteter är inte ett bra sätt att möta framtidens utmaningar för sjukvården och kollektivtrafiken. Vi blir tvungna att hitta breda överenskommelser, säger Håkan Linnarsson.

Johnny Magnusson, M, i dag ordförande i regionstyrelsen, kommenterar Moderaternas vikande väljarsiffror:

–  Vad gäller regionen gäller att faller det i riket så faller det även lokalt, så det är ju inte så märkvärdigt. Det stora är ju Göteborg, det är ett enormt tapp. Och det lär ju inte bli lätt att reda ut för att få ordning på verksamheten. I huvudsak beror det på att det finns ett stort folkligt motstånd mot Västlänken.