I Uppdrag Granskning visas hur man suddar bort datummärkningen. Foto: SVTI Uppdrag Granskning visas hur man suddar bort datummärkningen. Foto: SVT
I Uppdrag Granskning visas hur man suddar bort datummärkningen.  Foto: SVT
Datummärkningen suddas ut. Foto: SVTDatummärkningen suddas ut. Foto: SVT
Datummärkningen suddas ut.  Foto: SVT

"Förstör kundernas förtroende för oss"

Publicerad

Inget av de stora bolag i livsmedelsbranschen som GT talat med köper varor från importören som granskats av SVT:s Uppdrag Granskning. 

– Om uppgifterna om företaget stämmer är det djupt beklaglig. Det förstör kundernas förtroende för seriösa aktörer, säger Axfoods presschef Claes Salomonsson.

Axfood driver kedjorna Willys och Hemköp. 

– Vi har ingenting med den aktuella leverantören att göra. Jag har kollat med alla inköpare. Om det som Uppdrag granskning tagit fram om företaget stämmer är det djupt beklagligt. Det förstör för seriösa aktörer i branschen, det förstör kundernas förtroende för oss. Man ska kunna lita på den mat man köper. Vi gör rigorösa kontroller av våra leverantörer, säger Claes Salomonsson, Axfoods presschef.

Inte heller Martin & Servera som levererar varor till restauranger och storkök gör affärer med det granskade företaget Hung Fat Trading Asien Livs AB i Göteborg.

"En viktig fråga"

– Det har vi inte gjort så långt tillbaka vi kan se. Och det gör mig glad. Det här är en viktig fråga. Alla livsmedelsföretag har ett ansvar och lagar att följa. Vi har också ansvaret att ställa krav på de underleverantörer vi arbetar med, säger informationschefen Christina Gezelius.

Även Anna Hedström, pressansvarig på Ica, förklarar att den aktuella leverantören inte används av Ica.

– Vi har inte produkter från leverantören, varken i våra egna varumärken eller i övriga sortimentet, säger hon.

Coop meddelar via sin presskontakt att importören inte finns som leverantör i Coops centrala sortiment. 

– Det har heller inte gjorts några inköp i Coop Sveriges butiker, säger Kajsa Liljegren.

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER