Första turen för unik modellbåt

FEM ÅRS JOBB. Efter fem år är det äntligen dags för modellbåtsbyggarna Allan Dellhag och Göran Carrby att sjösätta sin radiostyrda skapelse. Och minsann – förberedelserna var väl gjorda och allt gick som smort.
Foto: Per Wissing

GÖTEBORG. Jungfruturen gick bra. 

Nu väntar förmodligen uppläggning för jagaren Östergötland. 

- Den är alldeles för stor och ömtålig för att kunna transporteras, säger de båda modellbåtsbyggarna Göran Carrby, 79, och Allan Dellhag, 77.

Det var mycket pirr i luften i går när Östergötland packades ur Volvon och bars fram vid strandkanten. Det var nätt och jämnt att den fick plats i bilen.

 Men allt gick bra och den ståtliga farkosten kunde sakta hissas ner i dammen i Amhult i Torslanda och sen gled den snabbt i väg. Allan Dellhag skötte radiokontrollen under stor koncentration.

 Båten är i skala 1:50 och en exakt kopia av jagaren Östergötland och det har tagit de två entusiasterna fem år med vissa upphåll att färdigställa. Från början var det menat som ett projekt för klubben för skalabåtar, La Skala, i Göteborg, men det blev de båda herrarna som tog över när det uppstod lite problem.

 - Det som var mest komplicerat var motorinstallationen och radion, berättar Göran Carrby. Men Allan grejade det och sen har vi jobbat med detaljerna hemma var och en på sitt håll.

Väldigt nöjda

 Göran har byggt ett sånt här skepp tidigare men efter detta är det stopp.

 - Det är så stora arrangemang när de ska transporteras, säger Göran. Men när vi ser resultatet här så är vi väldigt nöjda.

 Båten låg precis i vattenlinjen och hade ingen slagsida.

 - Det har kommit till mycket vikter, avslöjar Allan. Det enda man kan säga är väl att rodren kanske borde vara lite större. Båten är svår att gira med, men det var även de riktiga jagarna med sina skarpa förskepp.

FAKTA

Jagaren  Östergötland


Originalbåten hade nummer 20 i serien och kördes mellan 1958-1982.

Modellbåten är 2,20 meter lång och väger cirka 22 kilo och drivs med elmotor.

Maxfart 5 knop (riktiga Östergötland gjorde 35 knop). Modellbåten är gjord i glasfiber, metall och trä och har kostat cirka 15 000-20 000 kronor.