Svensk kvinna har smittats två gånger

Vaccinforskaren Matti Sällberg: ”Vi kommer få fram en bredare immunitet tror vi”.
Sahlgrenska.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Forskare har bekräftat det första fallet av återinsjuknande i covid-19 i Sverige.

Det handlar om en 53-årig kvinna som testades positivt för coronaviruset både i maj och i augusti.

Hon fick mycket milda symtom vid andra tillfället.

– Jag tolkar det som att hon hade viss nytta av den första infektionen, säger Johan Ringlander, ST-läkare och doktorand vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Enligt forskare på Sahlgrenska universitetssjukhuset är detta det första bekräftade fallet där en person återinsjuknat i covid-19 i Sverige, vilket DN först rapporterade om.

Det var den 53-åriga kvinnans läkare som hade blivit fundersam över sin patients sjukdomshistoria och vände sig till forskarna i Göteborg.

– En läkare hörde av sig till oss. Kvinnan hade testat positivt för viruset i maj och fick symtom igen i augusti. Det andra provet var också positivt. Däremellan, i juni, togs ett test som var negativt, säger Johan Ringlander, ST-läkare och doktorand vid Sahlgrenska i Göteborg.

När forskarteamet analyserade proverna upptäckte det att båda proverna visade på coronavirus, men att det rörde sig om olika virusstammar.

”Handlar om en ny infektion”

– De skilde sig åt på tio positioner. Jämfört med andra virus är det lite, men coronaviruset är ganska så konserverat så man ser inte så stora skillnader. Folkhälsomyndigheten tycker också att fallet är tydligt och att det räcker för att säga att det rör sig om en annan virusstam, förklarar Ringlander och fortsätter:

– Det tyder på att det handlar om en ny infektion och inte samma som legat vilande.

Han säger också att resultatet visar att man får en immunitet när man insjuknat. Vid andra infektionen hade kvinnan mycket milda symtom.

– Den rimligaste förklaringen är att hon har en partiell immunitet mot coronaviruset. Att hon hade en viss nytta av den första infektionen. Så tolkar jag det, säger Johan Ringlander.

Det har tidigare kommit rapporter från flera andra länder om personer som testat positivt två gånger.

– Det finns ett antal fall från utlandet som liknar det här fallet ganska mycket. Där personer haft lindrig sjukdom vid andra tillfället eller varit helt utan symptom.

”Väldigt ovanligt att smittas två gånger”

Forskarna på Sahlgrenska har hittills analyserat ytterligare tre fall, men ingen av dessa personer hade nya infektioner utan det var samma virusstam vid båda provtillfällena.

Eftersom det gällde äldre och sjuka patienter med nedsatt immunförsvar tror Johan Ringlander att det handlade om att viruset kunnat ligga kvar latent.

– Jag tror att det är väldigt ovanligt att smittas två gånger av viruset. Varför det hände den här kvinnan är svårt att svara på. När vi analyserat antikroppar hos henne efter andra infektionen hade hon väldigt låga nivåer. Man kan fråga sig om det har spelat in, säger Johan Ringlander.

– Budskapet är att man inte ska bli orolig. Min bild av viruset har inte omvärderats på grund av detta. Läkaren: ”Jag skulle inte använda det ordet i samband med covid-19”.