Här tas första spadtaget för Västlänken: "Är en stor dag"

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixson, statssekreteraren Mattias Landgren, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson (S) och Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen
Foto: HENRIK JANSSON
Spadarna med vilket de första spadtagen togs.
Foto: HENRIK JANSSON
Flera demonstranter hade samlats under spadtagen.
Foto: HENRIK JANSSON
"Äntligen", säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Glada miner bland de som gjorde första spadtaget för Västlänken.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
1 / 12

Mastodontprojektet går in i nästa fas – och nu har det första, symboliska spadtaget för Västlänken tagits på Korsvägen i centrala Göteborg.

Flera göteborgare, däribland demonstranter, samlades för att bevittna händelsen.

– Det här är en stor dag, för äntligen kör vi i gång, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vid halv elvatiden på onsdagsförmiddagen fattade Trafikverkets generaldirektör Lena Erixson, statssekreteraren Mattias Landgren, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson (S) och Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen var sin spade och kastade lite grus på Korsvägen mitt i Göteborg.

– Jag tycker att det är jätteroligt att vara här och ta det första spadtaget, säger Lena Erixson i ett tal från scenen efteråt.

Det är Västlänken hon pratar om och projektet ska stå klart 2026. Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande, höll också hån ett tal efter det historiska spadtaget:

– Det här är en stor dag, för äntligen kör vi i gång. Efter ett antal år av bitvis turbulenta förberedelser är det dags att sätta spaden i marken.

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Västlänken – en vattendelare

Ann-Sofie Hermansson fortsatte med att konstatera att Västlänken "är en vattendelare".

– Med den här byggstarten läggs ännu en viktig bit för det storskaliga pusslet som kallas för västsvenska paketet. Allt detta är fantastiskt bra för Göteborg, säger Ann-Sofie Hermansson, som menar att "ett äntligen knappast varit mer efterlängtat än i dag".

Mark- och miljödomstolen gav  31 januari i år klartecken för bygget av Västlänken med vissa villkor som gällde grundvattnet och bullernivåer. Trafikverket överklagade domen och det gjorde även andra parter som ansåg att domstolens beslut skulle upphävas eller ändras.

Åtta kilometer lång

I mitten av maj undanröjdes det sista hindret för bygget. Då kom Mark- och miljööverdomstolen med sitt besked att projektet kan påbörjas även om den sista detaljplanen ännu inte vunnit laga kraft. 

– I det här fallet har tillåtligheten av projektet prövats av regeringen och alla andra planer är också klara och laga kraft vunna utom den här sista detaljplanen som gäller Olskroken. Det finns en fast praxis i sådana fall, där projektet är tillåtet, att det inte finns skäl att avvakta med så här stora projekt, förklarade Hans Nyman, hovrättsråd, i samband med Mark- och miljööverdomstolens beslut.

Demonstranter var samlade vid ceremonin.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON

Järnvägssträckan Västlänken ska gå genom centrala Göteborg och stationer ska byggas under jord på tre platser: Göteborgs centralstation, Haga och Korsvägen, där de första spadtagen togs vid onsdagens ceremoni.

Västlänken blir åtta kilometer lång varav sex kilometer ska gå genom en tunnel.

Demonstranter som samlats

Invigningen ägde rum i ett inhägnat område och på andra sidan det höga staketet hade en grupp motståndare till Västlänken samlats för att protestera mot bygget. En av dem var Susanne Almér.

– Det här bygget är en katastrof. Det kommer inte dröja länge förrän vi har en död stad, säger hon. 


LÄS MER: Stora protester mot Västlänken i Göteborg


Två andra som var på plats var Caroline Thelning som är engagerad inom det Västsvenska folkinitiativet och Barbara Lindell som är engagerad inom Trädplan Göteborg. De menar att invigningen som äger rum är någonting som är positivt för deras arbete med att stoppa Västlänken.

– Det kommer bli tydligt för fler göteborgare vad de håller på med och det kommer underlätta vårt informationsarbete. Vi tycker att det är en miljökatastrof och är fortfarande övertygade att det går att stoppa Västlänken med juridiska och politiska processer, säger Barbara Lindell och Caroline Thelning tillägger:

– Det här är bara ett litet spel för galleriet att de sätter i gång och det kommer gynna opinionen att stoppa Västlänken.

Barbara Lindell och Caroline Thelning.
Foto: HENRIK JANSSON

Ann-Sofie Hermansson säger att det är bra att människor bryr och engagerar sig och att man ska vara glad för att man lever i ett land där det är tillåtet att demonstrera. 

– Nu har vi haft en väldigt lång diskussion och en demokratisk process om det här och nu är vi framme vid de konkreta spadtagen. Så då går saken in i ett nytt läge och då kan man fortsätta att ha en dialog, säger hon.