Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trängsellarm vid skolstarten – barn fick inte plats på buss

Foto: Privat / Privat

Ingela Oddsbergs 12-åriga son skulle åka till sin nya skola för den första dagen för terminen. 

Då var bussen så överfull att han inte fick plats. 

– De stod som packade sillar, säger Ingela Oddsberg.

I veckan började Ingela Oddsbergs 12-åriga son årskurs sex i en ny skola i Borås. Men när sonen skulle ta anslutningsbussen, linje 6, till Kunskapsskolan fick han inte plats, någonting som BT tidigare skrivit om. 

– När han skulle gå på var det så smockat att det inte gick att stänga. De stod som packade sillar. Eftersom det var en anslutningsbuss fick de ju gå för det gick inte att vänta på en buss som skulle komma senare, säger Ingela Oddsberg.

Ingela och hennes familj bor i Sparsör och hon säger att det var tur att sonen hade kompisar med sig därifrån. 

– De blev superstressade. De var tre stycken ifrån samma ort som gått på en annan skola tidigare. Som tur är hade de ju varandra annars hade det varit hemskt. Man hittar ju inte gångvägen på samma sätt. 

”Har försökt lära barnen att hålla avstånd”

På vägen tillbaka såg det likadant ut på bussen. En förälder fick köra Ingelas son och de andra eleverna som skulle hem till Sparsör. Både föräldrar och skolan har varit i kontakt med Västtrafik.

– Jag tror att de har bättrat sig nu och satt in extrabussar nu. Jag vet inte riktigt för han har fått skjuts den här veckan. Vi tänkte att det kanske bara var nu i början av terminen. 

På grund av pandemin känner Ingela att det känns extra jobbigt. 

– I vanliga fall hade jag inte reflekterat över det. Men just med corona. Man har ju försökt lära barnen att hålla avstånd och man försöker få in det här. Så står 12-åringen själv inför ett dilemma när han inte ens kommer på bussen. 

Hon fortsätter: 

– Man hoppas ju bara att det löser sig och att man kan försöka hålla avstånden som man ska i de här tiderna. Så att man kan vara lugn slippa vara orolig där i alla fall. 

Västtrafik: ”Uppenbarligen stort behov”

När Borås tidning pratade med Västtrafik fick de följande svar: 

– Där satte vi in en extrabuss redan på måndagseftermiddagen eftersom vi fick reda på att det var väldigt mycket resenärer, i synnerhet elever som började skolan, sa Mette Ramquist, presschef då.

När GT pratar med Västtrafik under torsdagen säger de att man satt in extrabussar på linjen och att man märkt att det behövs. 

– Här var det uppenbarligen ett behov så det kommer vårt trafikföretag hålla extra koll på, säger Kristian Lans på Västtrafiks pressavdelning.  

Brukar det vara extra mycket när skolorna börjar? 

– Normalt sett är det de första veckorna på hösten som är tuffa innan resorna sätter sig. I år har vi gjort ganska stora insatser genom att prata med kommuner och skolor. Det har ju underlättat väldigt mycket, men inte på alla håll.