Första lasten med stål på väg till Hisingsbron

Nu är första lasten med stål till Hisingsbron på väg till Göteborg.
Illustration: Göteborgs Stad/Tomorrow

Nu är första lasten med stål till Hisingsbron på väg till Göteborg. 

Leveransen innehåller 22 sidospann som är en del av Göteborgs nya landmärke. 

– Hisingsbron blir mer än en bro, den är en viktig pusselbit i stadens utveckling, säger Carl-Anton Holmgren, trafikkontorets projektchef för Hisingsbron, i ett pressmeddelande från Göteborg Stad.

I lördags lämnade fartyget hamnen i Spanien och på onsdag kastar fartyget ”Symphony Sprit” ankar vid Frihamnen i Göteborg.

Och det kommer minst sagt bli en spektakulär syn för den som passerar Frihamnen när de 22 sidospannen lastas av. 

– Det är riktigt stora stålkonstruktioner som kommer att fylla en stor del av Frihamnen. Det kommer att bli väldigt synligt och jag tror också att man kommer att förstå hur mycket ståltillverkarna i Spanien har gjort, att det ligger många timmars arbete bakom det här, säger Annica Ridell, trafikkontorets samordnande byggledare för stål, i pressmeddelandet.

700 ton stål

Hisingsbron som ska ersätta den befintliga Götaälvbron ska stå klar under 2021. Och redan om två veckor kommer ytterligare en last med 20 sidospann. 

I november beräknas de två tvärbalkarna som väger 700 ton transporteras från Spanien – det är först när tvärbalkarna kommer som monteringen kan börja på riktigt. 

– Nu kan vi knyta ihop de båda älvstränderna och länka samman såväl stadsdelar som människor. Hisingsbron blir mer än en bro, den blir en gata i staden och är en viktig pusselbit i stadens utveckling, säger Carl-Anton Holmgren.

Monteringen ska vara klar i början på nästa år. Under 2020 kommer även de fyra pylonerna som kommer göra Hisingsbron till Göteborgs nya landmärke.