Första hummern har sålts - till skyhögt pris

Mattias Dalshage köpte säsongens första hummer - för det rekordhöga priset 102 000 kronor per kilo.
Foto: Adam Ihse / Scanpix

102 000 kronor - såld!

Efter hummerpremiären i går gick priset för ett kilo hummer upp nära 300 procent jämfört med i fjol.

– Just nu tycker jag att det är ett rimligt pris, men ge mig några månader så kanske jag säger något annat, säger köparen Mattias Dalshage.

Till vilka höjder är köparna villiga att gå för att komma över säsongens premiärhumrar?

I fjol landade kilopriset på rekordhöga 31 600 kronor. Efter gårdagens fiskepremiär gick säsongens första svenska humrar under klubban på Göteborgs Fiskauktion under morgonen.

Andra hummern blev billigare

Sedan den första hummern sålts sjönk priset på auktionen drastiskt, till mellan 300 och 500 kronor kilot.

Köparen Grundsunds Fisk hade kunnat gå högre än de 102 000 kronor per  kilo som årets första svenska hummer gick under klubban för.

– Vi hade kunnat gå en bra bit till. Men det var en övre smärtgräns där, säger Mattias Dalshage till TT

TT: Men är det verkligen ett rimligt pris för ett kilo hummer?

– Det kan man väl säga vad man vill om egentligen – men först är  alltid först. Sedan är det lite prestige mellan oss här i Göteborgs  fiskhamn. Just nu tycker jag att det är ett rimligt pris, men ge mig  några månader så kanske jag säger något annat.

Fiskaffären på Höno i Göteborgs norra skärgård har under en längre  tid haft siktet inställt på premiärhummern. I fjol var de med länge i  budgivningen.

– Vi bestämde oss för två månader sedan att i år ska vi verkligen  vara med och fajtas. Förra året släppte vi hummern runt 30 000 kronor,  säger Mattias Dalshage.

För små humrar polisanmäldes

En polisanmälan om brott mot fiskelagen kommer att göras efter morgonens auktion på premiärhumrar i Göteborg.

Ett av de drygt 70 djur som skulle gå under klubban höll inte godkänt minimimått, åtta centimeter från ögonhålans bakre kant till huvudsköldens bakre kant.

Charlie Malmgren, mångårig fisketillsyningsman, uppger att han aldrig varit med om något likande under en premiärauktion på hummer.