Först ut med bärbar dator till elever

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Bergsjöskolan först ut i Göteborg med att ge varje sjätte och sjundeklassare en egen bärbar dator.
- Mina kompisar på Hisingen är jätteavundsjuka på oss, säger Hala Baghay, 13.
Under vårterminen blev en sjätteklass på Bergsjöskolan testklass för projektet Inter@ktivt Lärande. Projektet går ut på att ge varje elev en personlig skoldator.
- De elever som har det svårt för sig i skolan har fått stor hjälp av detta. Nu kan vi anpassa undervisningen till den vardag som eleverna lever i, säger projektledare Margareta Gabrielsson.
Eleverna har byggt upp ett eget regelsystem för sitt datoranvändande där bland annat surfande på porrsidor förbjudits. Då kan eleven bli av med sin dator.
Men främst tycker eleverna att det är extra roligt att gå i skolan nu.
- Det är nästan inget skolk längre och ofta är det jättelugnt när alla koncentrerar sig vid datorerna, säger Hala Baghay.
Testklassens lärare tycker att det blivit en lugnare stämning i klassrummet.
- Vi elever lär varandra mycket och ibland kan vi mer än lärarna, säger Sara Kämäräinen Babic, 13, en annan av eleverna med egen dator.

Trådlöst internet

Inom kort får Bergsjöskolan trådlöst internet och då ska eleverna även kunna vara ute på skolgården med datorerna.
Men någon rånrisk tror Bergsjöskolan inte på.
- Eftersom vi på sikt delar ut datorer till alla elever så avdramatiseras det hela ganska mycket. Dessutom är vi varsamma och och lär eleverna att vara noga med säkerheten, säger Margareta Gabrielsson.
Med den nya tekniken är fenomen som "Roliga timmen" ett minne blott.
- Nu skriver vi blogg på fredagseftermiddagarna istället, säger Hala Baghay med ett skratt.

Markus Hankins
markus.hankins@gt.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER