GIFTER SIG INNAN. När startskottet för Göteborgsvarvet går kommer Kiem Vuong och Linda Nilsson precis ha hunnit byta om från bröllopskläderna till de kläder de ska springa Göteborgsvarvet i. Foto: Anders YlanderGIFTER SIG INNAN. När startskottet för Göteborgsvarvet går kommer Kiem Vuong och Linda Nilsson precis ha hunnit byta om från bröllopskläderna till de kläder de ska springa Göteborgsvarvet i. Foto: Anders Ylander
GIFTER SIG INNAN. När startskottet för Göteborgsvarvet går kommer Kiem Vuong och Linda Nilsson precis ha hunnit byta om från bröllopskläderna till de kläder de ska springa Göteborgsvarvet i. Foto: Anders Ylander
SER FRAM EMOT VIGSELN. Philippa Vuong, 3, längtar tills hennes föräldrar ska gifta sig. Hon tycker det ska bli extra roligt att både hon och hennes mamma ska få ha på sig fina klänningar. Foto: Anders YlanderSER FRAM EMOT VIGSELN. Philippa Vuong, 3, längtar tills hennes föräldrar ska gifta sig. Hon tycker det ska bli extra roligt att både hon och hennes mamma ska få ha på sig fina klänningar. Foto: Anders Ylander
SER FRAM EMOT VIGSELN. Philippa Vuong, 3, längtar tills hennes föräldrar ska gifta sig. Hon tycker det ska bli extra roligt att både hon och hennes mamma ska få ha på sig fina klänningar. Foto: Anders Ylander

Först bröllop – sedan ett varv runt Göteborg

Publicerad

Har du fullt upp med att förbereda dig inför Göteborgsvarvet? Hemma hos familjen Vuong/Nilsson i Tuve planerar man ett bröllop samtidigt. Den 23:e maj ska Linda Nilsson och Kiem Vuong gifta sig och springa sin första halvmara – på samma dag.

– Varför ska man hålla på och göra massa vanliga saker, säger Linda Nilsson.

Den 23 maj ska Linda Nilsson och Kiem Vuong från Tuve gifta sig - och springa Göteborgsvarvet. När de funderade över hur den skulle kunna ställa till med en vigsel av den lite ovanligare sorten visade det sig att Göteborgsvarvet låg på exakt rätt datum.

– Den 23:e maj är vår sjuårsdag och då hade vi redan anmält oss till att springa varvet, säger Linda Nilsson.

Paret bestämde sig för att ta två flugor i en smäll och direkt efter vigseln vid Dicksonska Palatset i Göteborg bär det av till Slottsskogen för att hinna springa loppet tillsammans för att fira att de då har blivit man och hustru.

– Det är in, säga ja, och ut igen och sen blir det direkt upp till Slottskogsvallen för att hinna till starten, säger Linda Nilsson.

Specialbeställda T-shirtar

Efter vigseln ska de också byta ut sina bröllopskläder mot de specialbeställda löpartröjor som de har köpt hem inför loppet med texten "Nygifta" på bröstet. Och för att förhöja stämningen ännu lite mer har Linda köpt en tenniskjol och en liten brudslöja som hon ska ha på sig när de springer.

– Det är bara för att det ska bli lite tjejigt, säger hon.

Det är första gången både Kiem Vuong och Linda Nilsson springer en halvmara, men de har båda sprungit flera lopp tillsammans tidigare, berättar de.

– Man försöker ju få med några kilometer i benen och köra lite intervallträning men någon större prestation än så satsar vi nog inte på, säger Kiem Vuong.

Linda Nilsson pluggar för tillfället och hon försöker lösa tidspressen genom att springa hem från skolan på ett par dagar i veckan. De tycker båda mycket om att träna, men med två barn, vårförkylningar, bröllopsplanering och dessutom en flytt nyligen har de fått sänka sina ambitioner något inför Göteborgsvarvet.

– Tidigare var målet att ta sig runt på under två timmar men nu är man bara glad om man överlever, säger Linda Nilsson.

Barnen står i publiken

Den 23:e maj blir en lång dag för kärleksparet. Direkt efter vigseln drar de vidare i väg till Halmstad där de ska bo på hotell över natten.

– Då hinner man varva ner lite och landa i alltihop säger Linda Nilsson.

Sedan väntar naturligtvis en bröllopsfest med de närmaste vännerna och släktingarna men den planerar de att ha på nationaldagen. När de först kom på idén om att gifta sig i samband med Göteborgsvarvet ville Linda Nilsson att de också skulle ha bröllopsfesten på samma dag - men då sa Kiem Vuong ifrån.

– Det finns inte en chans i hela Hisingen att du orkar det, sa jag, säger han.

När föräldrarna springer ska Philippa Vuong, 3, och lillebror Max Vuong, 1, stå i publiken tillsammans med sin mormor och heja på. Philippa Vuoung är exalterad över vigseln och berättar att hon redan har bestämt vilken klänning och ska ha.

– Mamma ska bli en Vuong, säger hon.

När Kiem Vuong och Linda Nilsson provar sina träningströjor berättar de att de ser lika mycket fram emot vigseln som själva loppet. Dessutom hoppas de på att få höra lite extra hejarop när publiken ser att de är nygifta.

– Hela grejen och att det är massa folk gör att man taggar till ordentligt, säger Linda Nilsson.

Hela familjen tycker också att det gör det lite extra roligt att de har valt ett lite alternativt sätt att gifta sig på.

– Varför ska man hålla på och göra massa vanliga saker, säger Linda Nilsson.

Amanda Redin
Amanda Redin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER