Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Först bröllop – sedan ett varv runt Göteborg

GIFTER SIG INNAN. När startskottet för Göteborgsvarvet går kommer Kiem Vuong och Linda Nilsson precis ha hunnit byta om från bröllopskläderna till de kläder de ska springa Göteborgsvarvet i. Foto: Anders Ylander
SER FRAM EMOT VIGSELN. Philippa Vuong, 3, längtar tills hennes föräldrar ska gifta sig. Hon tycker det ska bli extra roligt att både hon och hennes mamma ska få ha på sig fina klänningar. Foto: Anders Ylander

Har du fullt upp med att förbereda dig inför Göteborgsvarvet? Hemma hos familjen Vuong/Nilsson i Tuve planerar man ett bröllop samtidigt. Den 23:e maj ska Linda Nilsson och Kiem Vuong gifta sig och springa sin första halvmara – på samma dag.

– Varför ska man hålla på och göra massa vanliga saker, säger Linda Nilsson.

Om banan

Göteborgsvarvet är en halvmara som mäter exakt 21 097,5 meter. För att vara säker på banans längd har man mätt den med en speciell banmätare. I sin tidning Varvet skriver Göteborgsvarvets arrangör att den som vill ta det lugnt under loppet ska hålla till höger i banan. På så sätt kan man hjälpas åt och göra den vänstra delen till en omkörningsfil. Banan kommer att ha tio vätskestationer som är utplacerade på den högra sidan av banan. Där serveras vatten och på fyra av stationerna finns också möjlighet att få sportdryck.

Den 23 maj ska Linda Nilsson och Kiem Vuong från Tuve gifta sig - och springa Göteborgsvarvet. När de funderade över hur den skulle kunna ställa till med en vigsel av den lite ovanligare sorten visade det sig att Göteborgsvarvet låg på exakt rätt datum.

– Den 23:e maj är vår sjuårsdag och då hade vi redan anmält oss till att springa varvet, säger Linda Nilsson.

Paret bestämde sig för att ta två flugor i en smäll och direkt efter vigseln vid Dicksonska Palatset i Göteborg bär det av till Slottsskogen för att hinna springa loppet tillsammans för att fira att de då har blivit man och hustru.

– Det är in, säga ja, och ut igen och sen blir det direkt upp till Slottskogsvallen för att hinna till starten, säger Linda Nilsson.

Specialbeställda T-shirtar

Efter vigseln ska de också byta ut sina bröllopskläder mot de specialbeställda löpartröjor som de har köpt hem inför loppet med texten "Nygifta" på bröstet. Och för att förhöja stämningen ännu lite mer har Linda köpt en tenniskjol och en liten brudslöja som hon ska ha på sig när de springer.

– Det är bara för att det ska bli lite tjejigt, säger hon.

Det är första gången både Kiem Vuong och Linda Nilsson springer en halvmara, men de har båda sprungit flera lopp tillsammans tidigare, berättar de.

– Man försöker ju få med några kilometer i benen och köra lite intervallträning men någon större prestation än så satsar vi nog inte på, säger Kiem Vuong.

Linda Nilsson pluggar för tillfället och hon försöker lösa tidspressen genom att springa hem från skolan på ett par dagar i veckan. De tycker båda mycket om att träna, men med två barn, vårförkylningar, bröllopsplanering och dessutom en flytt nyligen har de fått sänka sina ambitioner något inför Göteborgsvarvet.

– Tidigare var målet att ta sig runt på under två timmar men nu är man bara glad om man överlever, säger Linda Nilsson.

Barnen står i publiken

Den 23:e maj blir en lång dag för kärleksparet. Direkt efter vigseln drar de vidare i väg till Halmstad där de ska bo på hotell över natten.

– Då hinner man varva ner lite och landa i alltihop säger Linda Nilsson.

Sedan väntar naturligtvis en bröllopsfest med de närmaste vännerna och släktingarna men den planerar de att ha på nationaldagen. När de först kom på idén om att gifta sig i samband med Göteborgsvarvet ville Linda Nilsson att de också skulle ha bröllopsfesten på samma dag - men då sa Kiem Vuong ifrån.

– Det finns inte en chans i hela Hisingen att du orkar det, sa jag, säger han.

När föräldrarna springer ska Philippa Vuong, 3, och lillebror Max Vuong, 1, stå i publiken tillsammans med sin mormor och heja på. Philippa Vuoung är exalterad över vigseln och berättar att hon redan har bestämt vilken klänning och ska ha.

– Mamma ska bli en Vuong, säger hon.

När Kiem Vuong och Linda Nilsson provar sina träningströjor berättar de att de ser lika mycket fram emot vigseln som själva loppet. Dessutom hoppas de på att få höra lite extra hejarop när publiken ser att de är nygifta.

– Hela grejen och att det är massa folk gör att man taggar till ordentligt, säger Linda Nilsson.

Hela familjen tycker också att det gör det lite extra roligt att de har valt ett lite alternativt sätt att gifta sig på.

– Varför ska man hålla på och göra massa vanliga saker, säger Linda Nilsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!