En okänd gärningsman ville förgifta vargar med förgiftat hundfoder. OBS! Bilden är tagen vid ett annat tillfället. Foto: Roger VikströmEn okänd gärningsman ville förgifta vargar med förgiftat hundfoder. OBS! Bilden är tagen vid ett annat tillfället. Foto: Roger Vikström
En okänd gärningsman ville förgifta vargar med förgiftat hundfoder. OBS! Bilden är tagen vid ett annat tillfället.  Foto: Roger Vikström
Genom att förgifta hundfoder ville en okänd gärningsman ta ihjäl rovdjur. Foto: Roger SchederinGenom att förgifta hundfoder ville en okänd gärningsman ta ihjäl rovdjur. Foto: Roger Schederin
Genom att förgifta hundfoder ville en okänd gärningsman ta ihjäl rovdjur.  Foto: Roger Schederin

Försökte döda vargar med giftigt hundfoder

Publicerad

Förgiftat hundfoder har hittat vid en död älgkropp i värmländska Gräsmark.

Fodret innehöll ämnet glykol med syftet att ha ihjäl rovdjur som vargar.

Nu varnar polisen för konsekvenserna.

– Det finns lösspringande hundar som kan bli förgiftade, säger Monica Stöllman, polisinspektör vid polisen i Värmland.

I början av augusti slog länsstyrelsen i Värmland larm till polisen. En av deras naturbevakare hade då hittat en död älg som hade fått kroppen övertäckt med hundfoder.

Älgen var vargriven och hittades i en skog i värmländska Gräsmark, vilket VF.se först skrev om.

Ville förgifta vargar

Nu har analyssvaren kommit från NFC (Nationellt forensiskt centrum). Det visade sig att hundfodret var förgiftat med glykol.

– Syftet var att komma åt rovdjur som vargar genom att förgifta fodret, säger Tommy Lindh, presstalesperson vid polisen i Värmland.

Polisen har inlett en förundersökning i ärendet – men man har ingen misstänkt gärningsman.

– Det är troligen en person som känner till att rovdjur återvänder till fällda djur och därför dränkt älgkroppen med hundfoder, säger Tommy Lindh, presstalesperson vid polisen i Värmland.

Har hänt tidigare i Värmland

Det är okänt om något rovdjur har ätit av det förgiftade hundfodret. Men enligt polisen finns det flera risker med förgiftningen.

– Det finns lösspringande hundar som kan bli förgiftade när de är ute och jagar, säger Monica Stöllman, polisinspektör vid polisen i Värmland.

Känner ni till liknande ärenden med förgiftat hundfoder?

– Ja, det har vi haft, även om det var ett tag sedan. Nu har vi fått besked om att det var förgiftning i det här fallet.

Ärendet rubriceras som brott mot jaktlagstifningen, illegal rovdjursjakt och miljöbrott.

GT har tidigare skrivit om en okänd gärningsman som har hängt upp förgiftat kött vid Sisjön i Göteborg. Syftet ska vara att ta ihjäl hundar.

Gustaf Nilsson
Gustaf Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER