Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försöker lura äldre: "Ska ta blodprov"

LURAR ÄLDRE. Två misstänkta bedragare härjar i Jönköping. De säger sig komma från vårdcentralen för att ta ett blodprov och kan lura äldre personer på smycken och kontanter.Foto: Tomas Leprince
BLODPROV. Två män säger att de ska ta blodprov för vårdcentralens räkning. Men i stället lurar de äldre personer på kontanter och smycken.Foto: Perrin Remy

En bedrägerivåg sveper över Jönköping.

Två män tar sig in i äldres bostäder genom att säga att de kommer från vårdcentralen.

Men egentligen vill bedragarna komma åt kontanter och smycken.

– Det här är bland det nedrigaste man kan göra, säger Jan Lagerqvist, presstalesperson hos polisen i Jönköping.

En bedrägerivåg riktad mot äldre personer har svept in över Jönköping. Genom att knacka på dörren utger sig två misstänkta gärningsmän för att komma från vårdcentralen och kan skapa sig förtroende på den vägen.

– Två unga män som säger att de kommer för att ta ett blodprov. En uppehåller den äldre medan den andre går i genom lägenheten i jakt på kontanter och smycken, säger Jan Lagerqvist, presstalesperson hos polisen i Jönköping.

Vädjar om tips

En 96-årig kvinna blev bedragen tidigare under dagen och larmade polisen.

– Hon vet inte hur mycket pengar hon har blivit av med. Vi håller på att gå igenom det.

Vad vet ni om gärningsmännen?

– De har riktat sig mot äldre eftersom de kan ha svårt att lämna signalement. Vi vet att det är två mörkhåriga män, men vi tar gärna emot tips för att kunna få stopp på bedrägerierna.

"Bland det nedrigaste"

Vid 14.00-tiden var ytterligare två personer nära på att bli utsatta för bedrägeriet.

– De blev uppringda där en okänd röst sa att de ska komma från sjukvården. Men de har fattat misstankar och inte öppnat när det ringde på dörren, säger Jan Lagerqvist.

Hur ser ni på den här typen av händelser?

– Det är bland det nedrigaste man kan göra, att lura äldre.

"Oerhört beklagligt"

Nu ger polisen i Jönköping tips för att inte fler ska bli utsatta.

– Ifrågasätt om det ska komma hem till någon i dag och släpp inte in folk du inte känner igen, säger Jan Lagerqvist, presstalesperson hos polisen i Jönköping.

Vad ska man göra om man blir bedragen?

– Larma polisen direkt! Då kan vi snabbt komma till platsen för att se vad det är för människor som gör det här. Vi ber även grannar att hjälpa till att hålla koll.

De offentliga vårdcentralerna "Bra Vård" i region Jönköpings län ser mycket allvarligt på bedragarnas framfart.

– Det är oerhört beklagligt. Vi meddelar alltid vår ankomst och kommer aldrig oanmälda. Öppna inte dörren om du är osäker på vem som knackar på, säger Johan Karlsson, informationsansvarig för vårcentralen.