Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Ny samordnare ska leda råttbekämpningen

Antalet råttor har ökat i Göteborg.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sopkorgarna har börjat bytas ut mot dessa, mer svårklättrade.
Foto: Eva Rödsta / Göteborgs Stad

Råttorna fortsätter att ställa till oreda i Göteborg.

Nu föreslår kommunen att en samordnare ska anställas för att koordinera arbetet mellan kommunala och privata insatser, rapporterar P4 Göteborg.

– Det här problemet har ökat. Det kan bero på många saker men bland annat att varje råttpar ger upp till 800 ungar, säger Gunilla Åkerström på park- och miljöförvaltningen.

Mängden råttor i Göteborg har ökat de senaste åren, och flera krafttag har gjorts för att bekämpa dem.

Man har bland annat bytt ut flertalet sopkorgar runtom i centrum, för att göra det svårare både för råttorna att ta sig in och för människor att slänga hushållssopor i de allmänna papperskorgarna. 

Anticimex har också inlett ett nytt projekt för att kartlägga råttornas mönster i stan. Projektet är i samarbete med fastighetsägare, boende och restauranger.

14 avloppsfällor har placerats ut i ledningsnätet för att bekämpa råttpopulationen och samla statistik. I fällorna finns simkort, som skickar information tillbaka till Anticimex.

Sedan innan finns mängder av sådana fällor placerade i Göteborg, har Håkan Rystrand, skadedjursexpert på Anticimex, tidigare berättat för DN:

– Vi har 650 stycken ungefär i Göteborg och under förra året så hade de tagit död på ungefär 100 000 råttor tillsammans med dem vi har ovan mark.

”Råttorna följer ju maten”

Nu föreslår kommunen att råttbekämpningen ska ta ytterligare ett steg, genom att anställa en samordnare som ska koordinera de kommunala och privata insatserna, rapporterar P4 Göteborg.

Förslaget är en del av en större handlingsplan, som bland annat innebär att fortsätta byta ut papperskorgarna. 

Gunilla Åkerström är enhetschef på park- och naturförvaltningen i Göteborg, och anser att samordningen är den viktigaste delen i arbetet.

– Den är viktig. Vi är många som måste jobba med det här och råttorna följer ju maten, har vi ostädat på en sida av stadsmiljön så flyttar de sig bara till andra sidan, säger hon till P4 Göteborg.

SE MER:

Medan London låg i lockdown under coronapandemin såg stadens råttor sin chans.

Fler nyheter från dagen: