Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Brunnsparken ska få ”kaosbelysning”

Kaosbelysning är ett förslag som kan bli av när Brunnsparken ska göras tryggare.Foto: Csaba Bene Perlenberg

För att göra Brunnsparken säkrare ska polisen kunna tända upp hela området från distans.

Detta system, så kallad kaosbelysning, är ett förslag som kan bli av när Brunnsparken ska göras tryggare.

– Man skulle kunna göra de åtgärderna nu när Brunnsparken byggs om säger Beata Löfmarck, enhetschef på park- och naturförvaltningen till GP. 

Som en del i arbetet att skapa trygghet i centrum har Göteborgs stad diskuterat med polisen om att upprätta så kallad ”kaosbelysning” på Brunnsparken.

Systemet funkar på så vis att polisen kan välja att tända upp hela Brunnsparken när oroligheter uppstår. Allt detta ska kunna styras på avstånd, från polisens ledningscentral.

Liknande system finns i dagsläget i exempelvis Örebro och i Helsingborg.

”Tekniken innebär att man med teknikstöd i belysningsanläggningen kan fjärrstyra belysningsanläggningen från polisens ledningscentral för att ge maximal ljusstyrka när oroligheter uppstår”, står det i den rapport där förslaget finns med. 

Arbetet med att bygga om Brunnsparken startar i början av 2019 och har fått 20 miljoer kronor i anslag.

Kan skapa ökad trygghet

Huruvida kaosbelysningen är en av de saker som ska bidra till tryggheten är fortfarande inte bestämt, men enligt Beata Löfmarck, enhetschef på Trygg, vacker stad på Göteborgs park- och naturförvaltning, är det inte uteslutet.

— Man skulle kunna göra de åtgärderna nu när Brunnsparken byggs om. Vi får se i samband med projektet, säger Beata Löfmarck, till GP.

Polisen har länge sökt efter åtgärder när det Gäller Brunnsparken, men enligt Erik Nord, polischef i Storgöteborg, har kaosbelysningen både för- och nackdelar.

— Det finns säkert fördelar med det, som att det blir lättare att upptäcka brott. Men samtidigt finns det också ett moment av "storebror ser dig" att väga in. Hur kommer det tas emot av människor? En del åtgärder kan skapa otrygghet i stället för trygghet även om ambitionen egentligen är bra, säger Nord till GP.