Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Bo på egen ö – i miljonrenoverat hus

Roger Altsäter är vd för Göta kanal och ser helst att någon bosätter sig året runt på ön Lanthöjden.Foto: Oskar Lürén / AR2 Reklambyrå
Vaktbostaden på ön Lanthöjden kan komma att renoveras för miljoner av Göta kanal, och sedan hyras ut till privatpersoner.Foto: Göta kanal
Ön Lanthöjden utanför Töreboda kommun är Göta kanals enda ö.Foto: Göta kanal

Bo på en helt egen ö i ett miljonrenoverat hus? Det är ingen omöjlighet!

Framtiden för Göta kanals enda ö, Lanthöjden, är oklar. Men helst vill kanalbolaget Göta Kanal se att vakthuset på ön bebos året runt, vilket P4 Skaraborg rapporterade om.

– I så fall kan det handla om en renovering för tre, fyra miljoner kronor, säger Roger Altsäter, vd för Göta Kanal.

Ön Lanthöjden utanför Töreboda kommun är den enda ön i Göta kanal. Nu öppnar kanalbolaget för den eventuella möjligheten att hyra ut vaktbostaden på ön till privatpersoner – och i så fall renovera upp byggnaden för miljonbelopp.

– Vi skulle helst se att vaktbostaden är bebodd, men då måste det vara året runt, även på vinterhalvåret. Det har bott personer på ön tidigare men över tid har det inte fungerat. Då har bostaden lämnats över vintern och det har blivit ett tillhåll eller vandaliserats och förfallit, berättar Roger Altsäter, vd för Göta kanal. 

Vaktbostaden på ön Lanthöjden kan komma att renoveras för miljoner av Göta kanal, och sedan hyras ut till privatpersoner.Foto: Göta kanal

Renovering för miljoner

Senast under 2020 måste Göta kanal bestämma sig för om man vill ta upp Lanthöjden och dess vaktbostad i sitt bevarandeuppdrag. Huruvida man gör det eller inte beror på om man hittar lämpliga intressenter som antingen vill använda huset som privatbostad eller för näringsverksamhet. Gör man det, kommer ön och bostaden att renoveras för miljoner. Notan, den står Göta kanal för.

– Det kan handla om tre till fyra miljoner kronor, minst. Vi har ju också hela markarbetet runtomkring, ön har vuxit igen på sina ställen men det ska ju vara tillgängligt, säger Roger Altsäter.

Roger Altsäter är vd för Göta kanal och ser helst att någon bosätter sig året runt på ön Lanthöjden.Foto: Oskar Lürén / Oskar Lürén / AR2 Reklambyrå

”En fantastisk historia”

Ön Lanthöjden uppstod när man byggde ut farlederna i Göta kanal. Den första farleden var för smal vilket ledde till att man efter en tid tvingades göra om den och bygga en farled åt andra hållet så att trafiken kunde mötas. I mitten uppstod då den konstgjorda ön Lanthöjden. Vaktbostaden, som byggdes år 1900 och är en av många som Göta kanal har i sin ägo, fungerade som hem åt den som vaktade slussen och bron.

Roger Altsäter menar att det finns mycket som talar för att platsen borde bevaras.

– Det finns en fantastisk historia kring Lanthöjden och det är en magiskt fin plats på sommaren. Men samtidigt måste man ställa det mot vad det kostar. Det här skulle bli tredje gången vi renoverar upp bostaden för stora pengar och det måste vi ju kunna motivera på något sätt. Man får väga plus och minus, säger han

P4 Skaraborg var först med att rapportera om Lanthöjdens osäkra framtid. Sedan radioinslaget har flera hört av sig till Göta kanal och visat intresse för att bo på ön.

– Ja vi har fått lite intresserade några privatpersoner som vet vad Lanthöjden är och som är intresserade av att hyra. Ett par stycken har också uttryckt intresse för att göra näringsverksamhet av det, typ kafé, vilket låter spännande. Så nu får vi titta på det här och se om det känns hållbart, hur stort deras intresse är och om det håller ihop.