Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förskolornas vädjan till föräldrarna: ”Ta ansvar”

Pernilla Bjerkesjö, chef för förskoleförvaltningen i Borås, uppmanar vårdnadshavare att hålla på 48-timmarsregeln när deras barn drabbas av magsjuka. Foto: Pressbild
Förskolorna i Borås är noga med att barnen tvättar sina händer oftare för att begränsa magsjukan. Obs! Genrebild. Foto: YLWA YNGVESSON

Magsjuka har härjat på förskolorna i Borås i flera månader.

Det har varit svårt att få stopp på smittan – bland annat för att barn återvänder till förskolan för tidigt.

– Även om vi sanerar förskolorna kommer magsjukan tillbaka gång på gång. Det känns lite övermäktigt just nu, säger Pernilla Bjerkesjö, chef för förskoleförvaltningen i Borås.

Redan i december började barn och personal på förskolorna i Borås att drabbas av magsjuka. Sedan dess har det varit omöjligt att bli kvitt smittan.

– Problemet är att det har varit väldigt intensivt under en väldigt lång tid. Det startade strax före jul och pågår fortfarande, säger Pernilla Bjerkesjö, chef för förskoleförvaltningen i Borås.

Nu vill förskolepersonalen att alla vårdnadshavare samarbetar för att magsjukan ska kunna stoppas.

– Vi informerar om att maginfluensan är extra svår i år och att vi kräver att de håller på 48 timmarsregeln. Bara de själva kan veta när den tiden har gått. Det är ju inget vi kan kontrollera, säger Pernilla Bjerkesjö.

Regeln innebär att ett barn som varit sjukt ska stanna hemma ytterligare 48 timmar efter tillfrisknandet. 

Även SVT Nyheter Väst har rapporterat om kräksjukan som härjar i Borås kommun.

Även om det inte är något krav från förskolans sida vill personalen helst att samtliga i familjen ska ha varit friska i 48 timmar innan barnet får komma tillbaka till förskolan. Obs! Genrebild.

 

”Behöver ta gemensamt ansvar”

Även om det inte är något krav från förskolans sida vill personalen helst att samtliga i familjen ska ha varit friska i 48 timmar innan barnet får komma tillbaka till förskolan.

– Vi behöver alla ta ett gemensamt ansvar för att få slut på det här. Det känns lite övermäktigt just nu, säger Pernilla Bjerkesjö.

Hon förklarar att hon inte tror att föräldrar medvetet försöker fuska och förkorta tiden för barnets frånvaro:

– Föräldrar kanske inte är medvetna om att smittan sitter kvar så länge. Det tar lite för lätt på det och tror kanske inte att den är så svår att bli av med.

Pernilla Bjerkesjö tycker att situationen känns övermäktig och hoppas alla inblandade tar ansvar för att magsjukan stoppas. Foto: Pressbild

Avdelningar har sanerats

Pernilla Bjerkesjö konstaterar att personalen är extra noga med hygienen just nu. Städning utförs oftare och barnen tvättar händerna mer regelbundet. 

– Vi försöker också hålla oss till aktiviteter där barnen kanske inte behöver dela på föremål. Små barn har ofta leksakerna i munnen och vi är noggranna med att skölja av sakerna i möjligaste mån.

Hon berättar att ”i princip hela avdelningar” någon gång varit sjuka och att flera har fått magsjukan flera gånger.

Drabbade avdelningar har i vissa fall fått saneras. Ändå har smittan återkommit.