Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förskolorna i Göteborg tvingas spara 56 miljoner

Göteborgs förskolor tvingas spara 56 miljoner.Foto: Colourbox

Göteborgs förskolor måste spara 56 miljoner kronor.

Det står klart efter beslutet att förskolenämnden inte får kompensation för ökade hyreskostnader under året, skriver GP.

I början av november antogs alliansens budget. Där ingick en utökad nivå med 1,5 procent för verksamheterna. Detta väntas täcka den kostnadsökning som sker under året, skriver GP. Men förskolenämnden hade även hoppats på att få kompensation för de höjda hyreskostnader som uppstått i samband med att kommunen ändrat modell för hur avgifterna beräknas. 

Men de 56 miljonerna som man hade behövt har uteblivit.

– Nu när vi inte får full ersättning så får det konsekvenser, säger Hakan Önal (M), förskolenämndens ordförande till GP och förklarar att verksamheten redan är så slimmad att det blir svårt att effektivisera mer.

Ville ge 150 miljoner kronor mer

De rödgrönrosa ville i sitt förslag öka budgeten för förskolorna med 150 miljoner kronor mer än alliansen. Orsaken var enligt partierna att Göteborg har alltför stora barngrupper och personal som har det jobbigt på grund av de tuffa förhållandena.

– Personalen går redan på knäna och det är en ansträngd situation som det är. Så det här känns inte alls bra. Det känns bedrövligt, säger Sara Lindalen (V) till GP.

Nämnden kommer att träffas i nästa vecka för att reda ut hur och på vad man kan spara.